Kako dopustujejo uspešni?

Poletje je tu in dopusti so v velikem razmahu. Kako si napolniti baterije za prihajajoče podvige?
Fotografija: Foto: Tom Merton / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Tom Merton / Getty Images

Morda letos še bolj razmišljate o tem, kako aktivno preživeti svoj dopust in se hkrati tudi spočiti? Kako napolniti baterije za nove jesenske podvige in kako se izogniti temu, da po dopustu potrebujete še vsaj en teden adaptacije, da zares pridete nazaj v delovno formo?
 
O dobrih praksah, kako preživeti dopust, se lahko naučimo od uspešnih podjetnikov in managerjev.
 
Uspešni ljudje so tisti, ki poznajo sebe in svoje potrebe. Pogosto za dopustovanje izberejo lokacije, kjer se zares lahko popolnoma odmaknejo in stopijo nekaj korakov nazaj, v večje mirovanje, z manj distrakcijami. Kaj to pomeni? Presenečeni bi bili, ko bi videli, da ti ljudje na svojih dopustih uporabijo načelo »manj je več«. Zavedajo se, da hiter tempo in vsakodnevne zahteve, ki jih le-ta prinaša na dolgi rok, lahko povzročijo stres in pomanjkanje energije, če se sproti ne uravnavajo (sproti sprostijo stres iz sebe). Na dopustu si tako zagotovijo ne samo fizični oddih, ampak tudi in predvsem psihičnega. Na ta način zares lahko občutijo mir znotraj. Izbirajo manj distrakcij in področja z manj množičnega turizma ter obilico turistične ponudbe.
 
Resnični odklop
 
Vedo, da si bodo baterije dobro napolnili te tako, da bodo posel zares pustili doma. Torej, to so ljudje, ki se znajo resnično odklopiti in na dopustu ne razmišljajo aktivno o svoji to-do listi in izzivih, ki jih čakajo doma. Vse, kar je bilo nujnega za posel, postorijo že preden gredo na dopust. O svojem odhodu obvestijo tudi ključne poslovne partnerje in stranke. Torej, sestavni del načrtovanja in priprave pred dopustom je dobra komunikacija s svojimi strankami in partnerji. Če znamo povedati in predstaviti svoje namere jasno in odprto, potem nas ljudje razumejo, mi pa se na ta način zares lahko sprostimo.
image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino
 
Posvetiti čas in fokus sebi
 
Na dopustu se posvetijo zares sebi. Uspešni ljudje na dopustu radi berejo kvalitetno, pa vendar še vedno lahkotno literaturo in zbirajo misli. Čas znajo posvetiti sebi in pogledu navznoter, vase. Pogosto se ozirajo nazaj na prehojeno pot in pogledajo pomembne korake in mejnike leta. Naredijo osvežitev dela in si zapišejo vse tiste stvari, ki so jim na poti do želenih ciljev koristite. Na ta način večajo razumevanje in poznavanje sebe in svojega pogosto avtomatičnega odzivanja na okolje. Tako lahko izločijo iz svojega dela in posla tisto, kar ni koristno več in opustijo škodljive vzorce svojega delovanja. Na ta način večajo samozavedanje in sposobnost dobrega in hitrega sprejemanja odločitev, ki so koristne. Tako lahko vidijo, da morda določeni cilji, ki so se v začetku leta zdeli tako zelo pomembni, v tem trenutku ne nosijo več takšne teže. S tem dobijo novo jasnost znotraj sebe in vzpostavijo večji notranji mir. Za njih to pomeni resničen počitek in polnjenje baterij na dolgi rok.
 
Izbira aktivnosti, ki jih zares veselijo
 
Zamislite si, kdaj ste zares lahko zadovoljni na dopustu? Ko so zadovoljni in srečni tudi ljudje okoli vas, vaši bližnji in vaša družina. Ko nihče ne viha nosu, ker ste se npr. odločili, da boste cel dan preživeli v viseči mreži in brali svoj najljubši roman. Kako to doseči? Uspešni ljudje si vzamejo čas, da se s svojimi partnerji dogovorijo o izbiri aktivnosti na dopustu, ki jih zares veselijo in zanimajo. Znova lahko tukaj vidite predpostavko njihovega poznavanja sebe in primarno svojih iskrenih potreb in potem sposobnost jasne komunikacija le-teh ter usklajevanje s potrebami partnerja in družine. Torej, ko dosežete, da partner/ka sprejme vaše potrebe in hkrati vi slišite njegove/njene in na teh temeljih ustvarite tip dopusta, potem ste zmagali.
Foto: Fyletto / Getty Images
Foto: Fyletto / Getty Images
 
Prebujanje kreativnosti
 
Poletje je idealen čas, da zbudite svojo kreativnost. Bolj, ko se lahko sprostite, bolj boste lahko kreativni. Običajno velikokrat zmotno povezujemo kreativnost s produktivnostjo. Resnična kreativnost se v najbolj čisti obliki lahko rodi ravno takrat, ko smo najbolj neobremenjeni s tem, da moramo nekaj sproducirati ali doseči. Torej, izkoristite dopust. Uspešni ljudje znajo prebuditi to kreativnost, ki se rodi v delu možganov, ki ga običajno ne uporabljamo tako pogosto in aktivno. Ta kreativnost jim dopusti, da na stvari pogledajo iz drugega zornega kota in si dopustijo malo špekuliranja in vizualizacije novih možnosti. Iz prakse vam lahko povem, da so za nas pomembni trenutki, ko zares pridemo v TUKAJ IN ZDAJ, to pa nam da priložnost, da lahko zavestno ustvarjamo nove možnosti (ki jih prej sploh nismo videli).
image_alt
So križarjenja vredna svojega denarja?
  
Živeti življenje
 
Še enkrat, naj vas spomnim na to, da je morda čas, da letošnji dopust preživite nekoliko drugače. Morda je čas, da se zares ustavite in se spočijete od znotraj. Od tam (občutka notranje pomiritve) boste prepoznali nove lepote in prejeli nove moči za uspešno ustvarjanje prihodnosti. In kot je rekel Walter Hagen: »Ne hiti, ne skrbi. Tu si samo na krajšem obisku. Ne pozabi se ustaviti in poduhati rože«.

Doživet, kreativen in uspešen dopust vam želim.
 

Več iz rubrike