So križarjenja vredna svojega denarja?

Tistim, ki se odločajo za potovanje s križarko, lahko nekaj osnovnih napotkov olajša odločitev, katero ponudbo izbrati.
Fotografija: Križarka AIDA blue, Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Križarka AIDA blue, Foto: Marko Feist

Križarjenja so eden od možnih načinov potovanja. Njihova prednost je v tem, da lahko potniki skrb za organizacijo prepustijo drugim, sami pa se posvetijo prijetnejšim dejavnostim. Takšna potovanja so običajno nekoliko daljša, saj je cilj obiskati čim več lepih kotičkov sveta. Kljub temu lahko udeleženci vsak dan spijo v isti sobi. Medtem ko potujejo od ene destinacije do druge, lahko koristijo gostinsko, wellness, športno, zabavno in drugo ponudbo v sklopu križarke.
image_alt
Facebook gradi mesto za svoje zaposlene

Splošno prepričanje je, da so križarjenja draga, zato se za tak način potovanja odloča le manjši del populacije. Pa je temu res tako? Na Fodorsu so bili objavljeni povprečni stroški križarjenj. Podani so bili napotki, kako med sabo primerjati različne ponudbe križarjenj in izbrati najboljšo opcijo za individualne potrebe.
 

Cene križarjenj zajemajo veliko večino stroškov potovanja


Cene križarjenj se zdijo visoke tudi zato, ker velikokrat vključujejo večino stroškov, ki jih bomo imeli z bivanjem na ladji. Po drugi strani smo v primeru drugih vrst potovanj pogosto pozorni zgolj na stroške prevoza in prenočitve. Vsi drugi stroški, ki jih imamo s hrano, pijačo in preživljanjem časa na novi lokaciji, nam pogosto ostanejo skriti, čeprav lahko na koncu ugotovimo, da med obema ponudbama ni večjih razlik.

Cene svetovnih križarjenj znašajo med 12.000 in 85.000 evrov na osebo. Pri tem opazovalec pogosto ne upošteva, da gre za dolgotrajna potovanja z med 100 in 180 nočitvami in da udeleženec v tem času od bližje spozna številne države in njihovo kulturo.

Na trgu se vse bolj pojavljajo tudi možnosti kratkotrajnih križarjenj. Udeležiti se jih je možno zgolj za tri do sedem dni, kar je časovno in finančno dostopno precej širši množici popotnikov.
Foto: Boris Šuligoj / Delo
Foto: Boris Šuligoj / Delo

Različne ponudbe je treba skrbno preučiti


Pri sprejemanju odločitev, katerega križarjenja se udeležiti, je treba, kot navajajo pri Fodorsu, preučiti več kriterijev. Smiselno je preveriti različne ponudbe; njihove cene in ugotoviti, kaj vključujejo. Sedem-dnevno križarjenje za 450 evrov lahko na prvi pogled zgleda kot odlična opcija. Pogosto pa to pomeni bivanje v neudobni kabini, enkratni izstop in / ali precej staro ladjo. Upoštevati je treba, da s to ceno niso pokriti vsi stroški. Za dodatne dejavnosti na ladji bo treba še vedno odšteti nekaj denarja.

Da bi se lažje odločili, katero križarjenje je najbolj primerno, Fodors potencialnim navdušencem postavlja naslednja vprašanja:

- Nameravate vsak dan pred večerjo naročiti pijačo? Smiselno je poiskati ponudbe, v katerih je pijača že vključena.

- Je jutranja kava del vaše rutine? Številne križarke za posebne vrste kave računajo dodatno, medtem ko je pitje navadne kave v sobi vključeno v ceno.
image_alt
Zakaj ZDA ne ponujajo plačanega starševskega dopusta?

- Potrebujete stalni dostop do interneta? Smiselno je preveriti, če je na ladji na voljo wi-fi.

- Je zabava pomemben del vaših počitnic? Nekatera križarjenja ponujajo pakete z vključenim zabavnim programom; kot so živa glasba, kvizi, igrane predstave, stand up nastopi in podobno.

Svetovno križarjenja naj bi vključevala tudi storitve pranja perila, kemičnega čiščenja in ponudbo zdrave prehrane. Za čas plovbe naj bi bile na voljo različne možnosti rekreacije, kot je uporaba fitnesa ali sprehajalne poti na ladji.

Potovanja s križarko morda na prvi pogled res delujejo draga, vendar ob preračunu stroškov, ki bi jih imeli z letalskimi vozovnicami, nastanitvami po številnih državah sveta in sprotnimi izdatki, ugotovimo, da bi bili skupni stroški takega potovanja lahko precej višji. Seveda pa so križarjenja še posebej primerna za osebe, ki imajo radi vnaprej načrtovana potovanja. Svobodne popotniške duše se bodo na pot raje podale v lastni režiji.
 

Več iz rubrike