Kako aktivirati potenciale zaposlenih v podjetju?

Vodjo mora zanimati, kako lahko pozitivno vpliva na zaposlene, da ti v njegovi prisotnosti postanejo še boljši in bolj uspešni ljudje.
Fotografija: Vodja naj bo nekdo, ki aktivira v ljudeh prebujanje njihovih skritih potencialov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vodja naj bo nekdo, ki aktivira v ljudeh prebujanje njihovih skritih potencialov. Foto: Shutterstock

Delo z ljudmi je zahteven posel. Nova situacija v svetu od vodij v tem pogledu zahteva vedno višje standarde. Dobro poznavanje delovanja človeka vodji ne sme biti več tuje oziroma odvečna okupacija. Danes se enostavno ne moremo izogniti temu, da se kot vodja ne bi iskreno zanimali za svoje ljudi in njihove želje, potrebe. Predvsem pa mora vodjo zanimati, kako lahko pozitivno vpliva na zaposlene, da ti v njegovi prisotnosti postanejo še boljši in bolj uspešni ljudje. Ne samo poslovno, ampak tudi osebnostno. 
 
Vodja naj bo nekdo, ki aktivira v ljudeh prebujanje njihovih skritih potencialov. Kako se torej lotiti tega in kako postati vodja, ki navdihuje in omogoča pozitivno transformacijo v ljudeh? Čas, da to postanemo, je kot nalašč ravno pravšnji in zelo primeren.
image_alt
Formula za uspeh in srečo

Kaj je skriti potencial?

 
Na začetku namenimo nekaj besed temu, kaj sploh mislim pod besedno zvezo »skriti potencial«. Pri tem gre za posameznikovo sposobnost, da neko aktivnost (delo) opravi dobro, uspešno, inovativno in da pri tem tudi uživa. Vendar ta sposobnost trenutno (še) ni izražena, ker posameznik tega potenciala ne prepoznava oziroma ga sluti, a ga v resnici ni zmožen zaživeti. Običajno se sooča z raznovrstnimi blokadami; predvsem v obliki prepričanj, kaj je zanj možno in kaj ne in kakšno je (že) življenje in njegovo delo. Novih možnosti in opcij zase sploh (še) ne vidi ali pa se novosti boji, jih ne želi sprejeti ter se »starega« in že znanega drži »kot pijanec plota«.

Ko ta oseba aktivira skriti potencial, se počuti bolj svobodno, bolj zadovoljno, opolnomočeno in tudi koristno. V njej se aktivira še več energije za realiziranje vedno novih potencialov. Običajno osebe opišejo to izkušnjo kot spoznanje sebe na novo, česa vsega so zmožni. Prav tako v sebi začutijo novo motivacijo in zagon za življenje. Vse se jim zazdi veliko bolj lahkotno in dosegljivo. Če pogledamo z vidika podjetnika oziroma vodje, je zaposleni, ki aktivira svoje skrite potenciale veliko bolj učinkovit, inovativen, pripaden in na splošno bolj zadovoljen.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Torej, če ste kot vodja oseba, ki še nima aktiviranega potenciala in se rada zadržuje v coni »to pa mogoče ni zame«, vam lahko predstavlja velik izziv, kako postati ambasador spremembe in aktiviranja skritih potencialov pri svojih zaposlenih.
 

Potencial je treba najprej aktivirati pri sebi

 
Ta proces se vedno začne pri nas. Seveda s tem mislim na vodje oziroma na pobudnika neke pozitivne spremembe. Temu se ne moremo izogniti. Ne moremo biti nekdo, ki je pameten le za druge, zna kazati s prstom in dajati dobra navodila in ukaze, ker on pač vidi in ve. Nihče od nas ni vsemogočen in vseveden. No, to smo se definitivno naučili tudi v »koronski situaciji« in se še vedno učimo. Kot vodja (govorim iz lastne izkušnje) vidim, da moram vsakič, ko želim odpreti in aktivirati nek potencial v svojem timu, najprej ozavestiti to »funkcijo« sama pri sebi. Kako to naredim? Vzamem si čas in se zelo iskreno pogovorim sama s seboj. Vprašam se: »Je to, kar želiš aktivirati in doseči pri določeni osebi pri tebi izraženo avtentično? Ali torej to že živiš in udejanjaš tudi sama?«.
 
image_alt
Mir se začenja v nas

Navadno pridem do odgovorov. Če ne, imamo za to osebnega učitelja in usmerjevalca. Z njim poiščeva in ozavestiva moje »slepe pege«, ki mi onemogočajo, da bi videla v svoje globine. Ko prepoznam svoje slepe pege, spoznam, kaj me blokira, da še ne vidim, lahko nadaljevati z odpiranjem potenciala. Če vidim, da je neaktiven, se sama lotim sproščanja blokad in motečih prepričanj. Tudi v tem primeru je proces enak. Če nastopijo slepe pege, najdem podporo.
 
Bistveno kar želim povedati je to, da sami ne vidimo vsega. Zato potrebujemo pri transformaciji starega in aktivaciji novega osebo, ki ima to področje že razčiščeno in aktivirano. Zakaj? Ker nam le takšna oseba lahko pristno in avtentično poda »prostor«, znotraj katerega lahko potem mi aktiviramo sebe. Gre za vibracijo in valovanje. Nova vibracija, ki jo oddaja aktiviran potencial v posamezniku, omogoča interakcijo z vibracijo v človeku, ki je to sposoben sprejeti in se odloči, da bo tudi sam aktiviral sebe. To, kar čuti v »aktivirani« osebi, jo namreč navdihuje. Seveda ji posledično ustvari tudi možnost, da lahko sploh naredi ta preskok.
 
S tem sem s preprostimi besedami opisala, po mojem mnenju, eno glavnih funkcij oziroma odgovornosti, ki jih imajo novodobni vodje.
 

Kako potencial aktivirati pri drugih?

 
Po tem ko smo opravili ta prvi korak, se lahko »lotimo« svojega tima. Še enkrat želim opozoriti, da takšno delo terja veliko samodiscipline in dela. Predvsem pa osebne determiniranosti in predanosti temu, čemur si se zavezal/a, da želiš biti za svoje ljudi.
 
image_alt
Humor v poslovnem svetu

Naj podelim še eno preprosto tehniko, ki jo v svojem timu uporabljam na ponedeljkovih skupnih sestankih. Ti so v prvi vrsti namenjeni usmeritvi ekipe za teden, ki je pred nami. Najprej naredimo krog izmenjave, kako smo preživeli vikend. Ta je namenjen temu, da med seboj podelimo izkušnje, ki smo jih doživeli med vikendom. To nas osebnostno bogati in povezuje bolj na intimni ravni. Počutijo se slišani in sprejeti. Nadaljujemo s kratko meditacijo, ki nas poveže tudi z izventelesnim aspektom sebe. V nadaljevanju uporabimo tudi tehniko »Kdo sem jaz za podjetje v tem tednu?«. Znotraj tega postavi vsak svojo namero, ki jo začuti. Ne samo da jo mentalno oblikuje, ampak pri tem zazna, kakšna je njegova/njena drža, kakšna je njegova/njena pomembna funkcija pri razcvetu našega podjetja in naše vizije, poslanstva. Večkrat si v ponedeljek vzamemo čas tudi za to, da poglobimo zavedanje našega poslanstva in vizije. Na ta način se tim postavi v prostor možnosti in ustvarjalnosti. Vsak član skupine formira sebe v posameznika, ki je opolnomočen in pomemben za skupnost. Ob tem lahko to moč začuti v sebi. Na tej opolnomočenosti nato delamo skozi celoten teden. Pri tem si svoje namere napišemo na listke, v svoje dnevnike in jih obesimo tudi na vidna mesta v skupni sobi, kjer jemo, se pogovarjamo in izmenjujemo ideje na skupnih sestankih.
 
Zakaj je ta drža tako pomembna v današnjem času in še nekaj zelo zanimivih zgodb iz mojega življenja in življenja našega podjetja LIGHT, podjetniško svetovanje z ljubeznijo, pa podelim z vami v naslednjem članku.
 
Bodite navdih za pozitivne spremembe.
 

Več iz rubrike