Mir se začenja v nas

Svetu ne moremo pokazati in dati nečesa, česar nimamo že v sebi.
Fotografija: Naša naloga je, da svetu pomagamo tako, da prakticiramo umetnosti izbire miru znotraj sebe. Foto: Zulman / Getty Images
Odpri galerijo
Naša naloga je, da svetu pomagamo tako, da prakticiramo umetnosti izbire miru znotraj sebe. Foto: Zulman / Getty Images

Pogosto, ko se zazremo v svet zunaj nas, lahko vidimo kaos in na splošno velik nered. Takoj se začnemo počutiti, kot da smo prisiljeni transformirati situacijo tega nemira nazaj v mir. Pri tem pa smo pogosto razočarani, čeprav smo dali vse od sebe in se res trudili doseči mir.
 
En razlog lahko tiči v dejstvu, da svetu nikoli ne moremo ponuditi nečesa, česar ni že v nas samih. Mir se najprej začenja v nas samih, v našem umu in srcu, ne pa zunaj nas. Dokler se njegove korenine trdno ne zasidrajo v nas, ga ne moremo manifestirati navzven. Takoj ko uspemo mir začutiti najprej znotraj sebe, ga lahko delimo z družbo, družino in pravzaprav z vsem širnim svetom. Nekaterim to že zelo dobro uspeva, je pa tudi veliko takih ljudi, ki morajo prvi korak še narediti, se iskreno zazreti vase in oceniti stanje svojega odnosa z notranjim mirom.
 
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Zanimivo je, da niso ljudje, ki manifestirajo mir znotraj sebe, nič drugačni od ostalih; tudi oni imajo nemirne misli ter razburkana čustva, tako kot vsi ostali. Razlika je le v tem, da jim ne posvetijo svoje pozornosti in energije, tako da te misli in čustva preprosto rastejo in se znižujejo kot valovi na oceanu, ki pa se ne dotaknejo miru globine. Vsi imamo namreč sposobnost odločiti se, kako bomo razporedili in usmerili svojo energijo. Razlika je samo v tem, da negativnim mislim in čustvom ne namenjajo svoje energije. Zavestno raje izberemo vibracijo miru pred vibracijo konflikta ali žalosti. Svoje misli in občutke tako začenjamo videti kot drobne predmete na površini našega bitja, ki ne ogrožajo globoke notranje tišine, ki je vir miru.
 
Foto: Finn Hafemann / Getty Images
Foto: Finn Hafemann / Getty Images

Ko ugotovimo, da se lahko nahajamo bolj v globinah oceana in manj na nemirni površini, izoblikujemo trajen odnos z mirom, ki nam bo omogočil, da navdahnemo z mirom tudi svet zunaj sebe. Do takrat pa je naša naloga, da svetu pomagamo tako, da prakticiramo umetnosti izbire miru znotraj sebe.
 
Mojster Choa Kok Sui je nekoč izjavil, da so depresivni ljudje prav tako dobri v meditaciji, kot radostni in zadovoljni posamezniki. Edini problem je, da oni meditirajo na negativne stvari. Zato je tako pomembno take ljudi spodbujati, da preusmerijo svoje misli in občutke na pozitivne stvari.
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Več iz rubrike