Družinsko podjetje: »Dobil je firmo iz katere bo le vlekel denar«

Ljudje smo takšni, da vidimo samo končni rezultat. Redko nas zanima, koliko dela, časa in truda je bilo v nekaj vloženo. Smo družba hipne zadovoljitve, ki nas zanima vse, včeraj!
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V resnici v poslu kot v naravi in tudi v življenju nič ne poteka iz danes na jutri. Podobno je pri prevzemanju družinskega posla. Z namenom se prevzem lastništva kot operativnega dela poslovanja imenuje prevzem odgovornosti oziroma prenos odgovornosti na naslednike/ce.
 
Seveda obstajajo prednosti tega, da naslednik prevzame družinski posel. Naj bo to posel vreden nekaj deset tisoč evrov ali pa večmilijonski. V končni fazi, če naslednik in naslednice prevzemajo zdrav posel, prevzemajo nekaj, kar naj bi bila njihova strast. Prevzemajo neke vrste subjekt, ki jim omogoča ustvarjanje. Ker je podjetništvo v veliki meri ustvarjanje. Predvsem pa prevzemajo kot v poslovnem žargonu radi rečemo »mašino za ustvarjanje denarja (iz Ang. Money making machine)«.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Zadnji del, ki ustvarja denarni presežek, ta del zaznava in vidi okolica. Pregovorno je okolica tudi zavistna na ljudi, ki imajo ali so si ustvarili takšno priložnost. Ta, žal pregovorna slovenska lastnost, se prenaša tudi na potomce, ki niso prevzemniki družinskega podjetja. Vidijo samo, kaj bo prevzemnik oziroma prevzemnica pridobil/a, ne pa vse odgovornosti, ki padejo na prevzemnika/co.
 
Pri naših usklajevanjih družinskih članov pogosto slišimo od neprevzemnih članov: »Ja, kaj pa ima on za govorit, saj je firmo že dobil, naj bo zadovoljen s tem.« Ali pa: »Že itak je bil/a cel življenje ljubljenec/ka, zdej bo pa še firmo dobil/a iz katere bo lahko vlekel/la denar«.


Do neke mere imajo seveda potomci, ki niso prevzemniki prav. Oseba v družini, ki prevzema družinsko podjetje, seveda dobi v roke gos, ki leže zlata jajca. Ampak, situacije v gospodarstvu in poslu niso nikoli idealne.
 
Redko govorimo, da prevzemniki dobijo firmo, ki bi bila v situaciji, da se cedita samo med in mleko. Treba je razumeti, da bodoči nasledniki prevzamejo nase tudi ogromen del tveganja, odgovornosti in večinoma kopico skrbi. Kaj so najpogostejše skrbi, ki jih prevzemniki izpostavijo:
 • Skrb za redne prihodke vseh zaposlenih.
 • Restrukturiranje obstoječega poslovanja, kar pomeni tudi odpuščanje del trenutno zaposlenih.
 • Zaposlovanje novih ljudi, za katere se ne ve ali bodo kompetentno opravljali svoj posel.
 • Pridobivanje novih poslov, ker so stari načini pridobivanja zastareli oziroma jih starša nista želela posodabljati (internetna prodaja in trženje, zaposlitev novega ali dodatnega kadrovnika, klicni center itd.).
  FOTO: Shutterstock
  FOTO: Shutterstock
 • Posodobitev proizvodnje, ker so obstoječi stroji dotrajani ali pa ne ustrezajo standardom, ki jih narekuje nova zakonodaja.
 • Redno plačevanje vseh obveznosti državi. Rednih in izrednih. Tukaj so prevzemniki, ki prevzemajo več odgovornosti nase, kot so bili vajeni, pogosto zmedeni in jih je iskreno strah vseh davkov, ki so v naši državi.
 • Izplačilo ostalih družinskih članov, ki niso prevzemniki družinskega posla. Količina izplačila, v kakšnem časovnem okviru mora biti izplačilo opravljeno in seveda skrb, da jim to ne bo uspelo.
 • Ter najpogosteje izpostavljen strah, da bi razočarali svoje starše. To ni neposredno materialno obremenilna odgovornost, vendar lahko to breme oziroma pričakovanje tako ohromi psihološki vidik podjetnika, da dejansko slabše sprejema odločitve in le-te vplivajo na samo materialno plat posla.
To so najpogostejše skrbi in predvsem odgovornosti, katere vidimo, da jih prevzemniki družinskega posla izpostavijo. Če iz distance pogledamo na zgoraj omenjene odgovornosti, vidimo, da prevzem posla za prevzemnike ni mačji kašelj.
 
Zagotovo so tudi prednosti in teh je veliko. O tem v naslednjem članku. Ampak, ko se končno izkristalizira, kako se bo poplačalo starše in potomce, ko se pravno vse uredi za prevzem, je to vseeno izziv. Pogosto pomaga naglasiti izzive vseh vpletenih strani.

Na tak način smo v praksi videli, da se glave ohladijo. Vsak dobi bolj realno pričakovanje pri »deljenju pogače«. Ko se glave ohladijo, stopi v ospredje to, da so vsi še vedno družinski člani. Da je skrb za dobre sorodstvene odnose vseeno na prvem mestu. Podjetje in vpetost vanj je pomembna, vendar so odnosi z družino tisti, ki naj bodo vsaj znosni. Tako bodo imeli vsi nekaj od tega. Celotno sorodstvo, obstoječi in novi zaposleni, starša, neprevzemajoči bratje in sestre kot prevzemnik/i.

Več iz rubrike