V katerih poklicih najbolj primanjkuje kadra?

Ključni razlog za manko kadra v šolstvu je premalo kandidatov, medtem ko so slabi delovni pogoji glavni razlog za primanjkljaj kadra v proizvodnji.
Fotografija: Med domačimi iskalci zaposlitve je najtežje najti kandidate v gradbeništvu. Foto: Suhadolnik Jože/Delo
Odpri galerijo
Med domačimi iskalci zaposlitve je najtežje najti kandidate v gradbeništvu. Foto: Suhadolnik Jože/Delo

Raziskava poklicni barometer, ki jo je konec leta 2021 pripravil Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je pokazala, da je v letošnjem letu primanjkljaj kadra v kar 108 poklicih, kar je v primerjavi z lansko analizo 14 poklicev več.

image_alt
Kateri poklici veljajo za najbolj dolgočasne?

Med glavnimi razlogi za pomanjkanje kadra tudi slabi delovni pogoji

Poklicni barometer je raziskava, ki prikazuje razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela za naslednje leto. Leta 2022 primanjkuje kadra v številnih poklicih, najbolj pa je manko izrazit pri učiteljih, vzgojiteljih, zdravstvenih delavcih, zdravnikih, mehanikih, kuharjih, fizioterapevtih, električarjih, natakarjih, policistih itd.

Strokovnjaki za tolikšen primanjkljaj podajajo naslednje razloge:

  • Kandidatov v tem poklicu ni oz. jih je premalo.
  • Kader je premalo usposobljen (nima ustreznih kompetenc, znanj, sposobnosti, licenc, izpitov itd.), zato imajo delodajalci težave z iskanjem kadra v teh poklicih.
  • Delovni pogoji (plača, neugoden delovni čas, težko fizično delo itd.) odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih.
  • Strukturni dejavniki (povprečna starost brezposelnih oz. iskalcev zaposlitve, dolgotrajna brezposelnost itd.) vplivajo na pomanjkanje kadra v tem poklicu.

Ključni razlog za manko kadra v zdravstvu in šolstvu je premalo kandidatov, oziroma kader ni ustrezno usposobljen, medtem ko so slabi delovni pogoji glavni razlog za primanjkljaj kadra med čistilci, delavci v proizvodnji, vojaki in natakarji.

Ključni razlog za manko kadra v šolstvu je premalo kandidatov, oziroma kader ni ustrezno usposobljen. Foto: Jože Suhadolnik/DELO
Ključni razlog za manko kadra v šolstvu je premalo kandidatov, oziroma kader ni ustrezno usposobljen. Foto: Jože Suhadolnik/DELO

Po drugi strani pa analiza nakazuje, da je kar v 18 poklicih kadra preveč. Med drugim naj bi bil presežek med arhitekti, novinarji, fotografi, glasbeniki, tajniki, uradniki, lektorji in referenti v turističnih agencijah.

Zanimivo je na primer, da so bili pravni strokovnjaki lani v kategoriji presežka, letos pa se v tem segmentu beleži velik primanjkljaj usposobljenega kadra.

Glede na poklicni barometer je ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela vzpostavljeno v 51 poklicih, kot so frizerji, ekonomisti, cariniki, sistemski analitiki, prodajalci, veterinarji, vrtnarji, finančni analitiki itd.

image_alt
Umetna inteligenca bo ustvarila 97 milijonov novih delovnih mest

V nekaterih segmentih lahko primanjkljaj zapolnijo tuji delavci

Delovna mesta v najbolj ključnih poklicih lahko ob pomanjkanju lastnega kadra zapolnijo tudi tujci brez kontrole dela. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v Sloveniji kar osmina delovno aktivnih prebivalcev tujih državljanov.

Lani naj bi ZRSZ prejel rekordnih 54.000 vlog, izdanih pa je bilo 46.264 dovoljenj. Letos je Zavod v prvih treh mesecih prejel 15.000 vlog za delovna dovoljenja ter soglasja za enotno dovoljenje, izdal pa jih je 11.284. To je skoraj 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Med domačimi iskalci zaposlitve je najtežje najti kandidate v gradbeništvu, predelovalnih dejavnostih, gostinstvu in skladiščenju, zato ta delovna mesta navadno zapolnijo tuji delavci, pojasnjujejo strokovnjaki.

Sicer pa se neskladja na trgu dela poglabljajo, je pokazala najnovejša raziskava Zavoda Napovednik zaposlovanja. Čeprav so obeti delodajalcev glede gibanja zaposlenosti v letu 2022 pozitivni, predvidevajo namreč približno 33.000 zaposlitev, pa jih kar polovica pričakuje težave z iskanjem kadra.

Vir: ZRSZ

image_alt
Krizo bi lahko rešili tisti, ki ste jih spravili v penzijo

Več iz rubrike