Kateri poklici veljajo za najbolj dolgočasne?

Nedavna raziskava o najbolj dolgočasnih poklicih je postregla z zanimivimi rezultati.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ekipa raziskovalcev z univerze Essex v Veliki Britaniji je raziskovala najbolj dolgočasne osebnostne lastnosti ljudi v določenem poklicu. V študiji je sodelovalo več kot 500 ljudi, ki so odgovarjali na vprašanja, kateri poklici so po njihovem mnenju najbolj dolgočasni in katere lastnosti so značilne za posameznike, ki opravljajo ta dela.

image_alt
Diplomanti teh študijskih smeri imajo najvišjo plačo

Stigme, povezane z nezanimivostjo, negativno vplivajo na dojemanje ljudi

Študija, objavljena v publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin, razkriva, da so finance najbolj dolgočasen sektor. Na seznamu najbolj dolgočasnih poklicev so namreč delovna mesta, povezana s financami, zasedala kar štiri od prvih petih mest.  

»Pričakoval sem, da bodo računovodje veljale za najbolj dolgočasne, a hkrati učinkovite in odlične osebe, ki bodo dobro pripravile vašo davčno napoved,« je povedal Wijnand Van Tilburg, soavtor študije in višji predavatelj na univerzitetnem oddelku za psihologijo.

Zanimivo delo novinarja. Foto: Jure Eržen/Delo
Zanimivo delo novinarja. Foto: Jure Eržen/Delo

Po njegovem mnenju ljudje, ki so označeni kot nezanimivi, pogosto niti nimajo priložnosti, da bi porušili ta stereotip. »Že samo dejstvo, da se jih ljudje izogibajo, lahko privede do družbene osamljenosti, kar negativno vpliva na njihovo življenje,« je dejal Tilburg in dodal, da je želel s študijo raziskati stigme, povezane z dolgčasom, in kako te lahko vplivajo na dojemanje drugih ljudi.

Najbolj dolgočasni poklici vezani na analizo podatkov, računovodstvo

Rezultati raziskave so pokazali, da so najbolj dolgočasni poklici vezani na analizo podatkov, računovodstvo, davčno svetovanje, čiščenje in bančništvo. Medtem so se kot najbolj zanimivi poklici izkazali umetnik, znanstvenik, novinar, zdravstveni delavec in učitelj.

image_alt
Hibridno delo kot ovira za poklicno napredovanje

Zanimivo je, da je delo na nekaterih dolgočasnih delovnih mestih bolje plačano kot delo v poklicih, ki veljajo za zanimive. Po podatkih podjetja Payscale naj bi povprečna letna plača podatkovnega analitika znašala 56.900 evrov, kar je približno 10.000 evrov več, kot je letni zaslužek umetnika, navaja CNBC.

V študiji so bile raziskane tudi najbolj dolgočasne prostočasne dejavnosti. Med najmanj zanimive hobije tako spadajo spanje, prakticiranje aktivnosti, povezanih z vero, gledanje televizije, opazovanje živali in računanje.

Avtorji raziskave poudarjajo, da bi morali ljudje spremeniti miselnost in se vzdržati stereotipov o drugih ljudeh kot najbolj dolgočasnih. Po mnenju avtorjev je veliko poklicev zaznamovanih kot zelo dolgočasnih, vendar so ti bistvenega pomena, da lahko družba nemoteno deluje.

»Ugotovili smo, kako prepričljivo je dojemanje dolgčasa in kakšen vpliv ima to lahko na ljudi. Zaznave se lahko spremenijo, vendar si ljudje ne bodo vzeli časa, da bi se pogovarjali z ljudmi v dolgočasnih poklicih. Namesto tega se jih raje izogibajo,« še dodaja Tilburg.

image_alt
Zakaj so ženske boljše vodje?

Več iz rubrike