Zakaj so ženske boljše vodje?

Nedavna raziskava je pokazala, da imajo organizacije, ki dajejo prednost napredku žensk, od tega različne koristi.
Fotografija: Janet Yellen, ministrica za finance ZDA. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters
Odpri galerijo
Janet Yellen, ministrica za finance ZDA. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Nedavna raziskava je pokazala, da v globalnem merilu ženske zasedajo manj kot 20 odstotkov vodstvenih položajev, po drugi strani pa nekatere najpomembnejše položaje na svetu zasedajo prav pripadnice nežnejšega spola.

image_alt
Ženske na vodilnih položajih še vedno v manjšini

Ursula von der Leyen iz Evropske komisije, Janet Yellen, ministrica za finance iz ZDA, in Susan Wojcicki, izvršna direktorica Youtuba, so le nekatere pripadnice te skupine, ki kaže, da so lahko ženske enako ali še bolj uspešne voditeljice kot moški.

Spol tako ne bi smel biti glavni dejavnik pri odločanju, ali je oseba lahko dober vodja ali ne. Strokovnjaki menijo, da je eden od načinov, da bi več žensk zasedalo vodstvene položaje, ta, da se poveča število žensk v sektorjih, kjer sicer prevladujejo moški.

Vodstvene sposobnosti žensk

Ženske v nasprotju z moškimi, ki so navadno bolj osredotočeni na kariero in želijo čim bolj povečati svoj finančni donos, na delo gledajo bolj celostno. Nagnjenost k holističnem pristopu pojasnjuje, zakaj ženske vodenje opredeljujejo drugače kot moški.

Foto: Zsolt Nyulaszi
Foto: Zsolt Nyulaszi

»Morda se ne zavedajo vedno, v kolikšni meri so v vodstvenih vlogah pripravljene na uspeh, vendar sta njihov potencial in sposobnost nesporna,« meni Emily He, podpredsednica za upravljanje človeškega kapitala v Oracle Corporation.

Tudi Amy Killoran, kreativna vodja potovalne agencije I Love Travel, meni, da so ženske odlične vodje predvsem zato, ker znajo vzdrževati ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Hkrati premorejo več empatije kot moški, kar pripomore k lažjemu razumevanju, kaj ljudi motivira in kaj potrebujejo, da izboljšajo svojo produktivnost. Empatija vodjem omogoča, da gradijo in negujejo odnose s svojo ekipo, menijo strokovnjaki.

Še eden izmed razlogov, zakaj so ženske dobre voditeljice, so njihove močne komunikacijske sposobnosti. Voditeljice z učinkovito in samozavestno komunikacijo lahko vodijo svojo ekipo do uspeha, navaja spletna stran Online MBA.

image_alt
Nika Mlinarič: Uspeh zame pomeni, da delaš to, kar ti je všeč

Pomen enakosti spolov pri vodenju

Za povečanje števila žensk na vodilnih položajih se pogosto zavzemajo podjetja, ki sprejemajo raznolikost spolov.

»Organizacije morajo obravnavati enakost spolov in raznolikost, kot da je od tega odvisno njihovo preživetje. Ne samo da je izenačevanje pogojev prava stvar, ampak je to nedvomno tudi dobro za poslovanje,« meni podpredsednica IBM Bridget van Kralingen.

IBM-ova nedavna raziskava Women, Leadership and Missed Opportunities je pokazala, da organizacije, ki dajejo prednost napredku žensk, posledično žanjejo različne koristi.

image_alt
Izgorelost: še posebej na udaru zaposlene ženske

Več kot 60 odstotkov jih namreč poroča, da so bolj inovativne od svojih konkurentov, stopnja rasti prihodkov pa je v primerjavi z drugimi organizacijami višja za kar 61 odstotkov.

Vendar pa številni strokovnjaki menijo, da bomo glede na trenutne trende enakomerno zastopanost spolov po svetu dosegli šele leta 2045.

»Kljub prizadevanju za večjo enakost spolov je napredek še vedno prepočasen in neenakomeren. Pandemija ga je še dodatno upočasnila, zato je še toliko bolj pomembno, da preidemo od besed k dejanjem,« meni Barbara Žibret Kralj, odgovorna partnerka družbe Deloitte za Slovenijo. 

image_alt
Evropske države z najdaljšim starševskim dopustom

Več iz rubrike