Hibridno delo kot ovira za poklicno napredovanje

Nedavna raziskava je pokazala, da lahko zaposleni, ki delajo od doma, izgubijo možnost napredovanja.
Fotografija: Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Foto: Pixabay

Po pandemiji covida-19 se je kot idealna oblika dela pokazalo hibridno delo, vendar pa večino zaposlenih skrbi, da jim to onemogoča napredovanje.

Nedavna raziskava univerze Stanford je pokazala, da je približno tretjina hibridnih delavcev zaskrbljenih glede poklicnega napredovanja. Posledično bi se morali delodajalci hibridnemu delu bolje prilagoditi, menijo strokovnjaki.

image_alt
V času digitalizacije morajo podjetja pokazati človeškost

Starejša raziskava iz leta 2014 je razkrila, da so hibridni delavci beležili kar 50 odstotkov nižjo stopnjo napredovanja kot njihovi sodelavci, ki so ves čas delali v pisarni. Podobno sliko so pokazale številne raziskave v zadnjem času, kar je po mnenju poznavalcev skrb vzbujajoče.

»Zdi se, da delavci, ki več časa delajo od doma, nepravično izgubijo možnost napredovanja v primerjavi s kolegi, ki delajo v pisarnah,« ugotavlja Nicholas Bloom, raziskovalec in profesor ekonomije na univerzi Stanford.

Pristranskost lahko vodi do zamer in nesodelovanja znotraj ekipe, kar lahko zavira splošno produktivnost. Spletna stran Business Insider povzema nekaj Bloomovih nasvetov, kako se lahko podjetja izognejo tem težavam.

Timski dnevi

Dnevi v tednu, ko so vodje v pisarni, lahko neposredno vplivajo na preostale člane ekipe. Bloomova raziskava je namreč razkrila, da vodje s svojo prisotnostjo v pisarni izvajajo pritisk na ostale zaposlene, da morajo biti takrat tam tudi oni.

Skoraj 60 odstotkov moških in 55 odstotkov žensk z otroki je odgovorilo, da bi tiste dni, ko so v pisarni njihove vodje, raje delali od doma.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po mnenju Blooma bi lahko pritisk na posamezne zaposlene zmanjšali z uvedbo t. i. timskih dni.  

Tudi James Uffindell, izvršni direktor podjetja Bright Network, meni, da so timski dnevi odličen način združevanja ekipe.

»Z ekipnimi dnevi se izognemo nevarnosti, da bi ljudje šli v pisarno z namenom vplivanja na vodstvo podjetja, ko drugi zaposleni niso tam,« dodaja Uffindell.

image_alt
Zakaj so ženske boljše vodje?

Pravilno vrednotenje in novi postopki ocenjevanja

Bloom je prepričan, da bi moralo biti vrednotenje dela hibridnih delavcev prilagojeno, vodje pa bi morali usposobiti za pravilno ocenjevanje, sicer lahko tvegajo obtožbe favoriziranja zaposlenih.

»Zbiranje podatkov in usposabljanje vodij sta bistvenega pomena. Usposabljanje pomaga zagotoviti, da so odločitve o napredovanju objektivne in utemeljene na dejstvih,« je za Insider povedal Bloom.

Različna usposabljanja, kako prepoznati in podpreti zaposlene, ki imajo težave pri sprejemanju različnih oblik dela in pri grajenju odnosov na daljavo, lahko vodjam prinese veliko koristi. Številni iskalci zaposlitve namreč prednostno iščejo podprto hibridno delovno okolje.

Podjetja, ki vodstvu ponujajo tovrstno usposabljanje in mu tako omogočijo, da skozi celoten proces zaposlovanja nastopajo samozavestno, imajo boljše možnosti za uspeh v prihodnosti, še meni Bloom.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike