Menedžerji iz generacije milenijcev najbolj izgoreli

Nedavna raziskava je pokazala, da se je izgorelost pri menedžerjih zelo povečala. Najbolj izgoreli naj bi bili vodje iz generacije milenijcev.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Menedžerji iz generacije milenijcev so bolj izgoreli kot katerakoli druga generacija, je pokazala nedavna raziskava analitičnega podjetja Gallop.

image_alt
Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

Skoraj polovica anketirancev poročala o preobremenjenosti

Izgorelost na delovnem mestu med ameriškimi zaposlenimi je po dveh letih od začetka pandemije covida-19 najvišja doslej. Najbolj izgoreli pa so menedžerji iz generacije milenijcev.

Rezultati raziskave so pokazali, da se je izgorelost pri vodjah letos v primerjavi z lanskim letom povečala iz 27 odstotkov na 35 odstotkov.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Najbolj se je izgorelost povečala pri milenijcih, saj je kar 42 odstotkov anketirancev iz te generacije poročalo o prekomerni utrujenosti in stresu v službi. Enako je poročalo 34 odstotkov menedžerjev iz generacije Z in 27 odstotkov iz generacije Baby Boom, navaja spletna stran Make it.

Kaj menedžerjem povzroča tak stres?

Strokovnjaki menijo, da je preobremenjenost posledica nedavnega množičnega odhoda zaposlenih v ameriških podjetjih. Podjetja so težko zapolnila prosta delovna mesta, kar je vodjam povzročilo dodaten stres.

Zdi se, da breme podpiranja drugih v tako težkih časih ovira tudi lastno dobro počutje milenijskih menedžerjev. Le eden od štirih vodij se je namreč strinjal, da mu je v letu 2021 uspelo ohraniti zdravo ravnovesje med službo in zasebnim življenjem. Večina jih je odgovorilo, da se zdaj počutijo bolj preobremenjene kot decembra 2020, čeprav so se njihovi zaposleni počutili bolj produktivne.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Drugi dejavniki, ki so vplivali na povečanje stresa pri menedžerjih, so pomanjkanje podpore, nejasna komunikacija s strani vodstva in neobvladljive delovne obremenitve, navaja Make it.

Vodje si želijo več usposabljanj

Kot je še pokazala raziskava, so imeli nižjo stopnjo izgorelosti menedžerji, ki so bili deležni dodatnih ugodnosti. »Ko si predstavljamo delovno silo prihodnosti, morajo delodajalci upoštevati različne potrebe svojih vodij in katera orodja bodo morda potrebovali za dolgoročni uspeh,« pravi Missy Plohr Memming, podpredsednica za skupinske ugodnosti pri zavarovalniškem podjetju MetLife.

Milenijci so razočarani nad možnostjo usposabljanja, so pokazali rezultati ankete. Kar 82 odstotkov vodij je namreč odgovorilo, da si želijo več usposabljanja na področju vodenja ljudi, 74 odstotkov pa si želi usposabljanje o obravnavanju občutljivih tem na delovnem mestu.

image_alt
Katera vprašanja zastaviti na razgovoru za službo

Raziskava je med drugim pokazala tudi, da so milenijski menedžerji ključni v doseganju visoke učinkovitosti, saj so bili v letu 2021 njihovi zaposleni kar 58 odstotkov bolj produktivni kot zaposleni, ki so jih vodile druge generacije.

Vodje iz generacije milenijcev imajo pomemben vpliv na sposobnost svoje organizacije, da uspe v teh čudnih novih časih, zato je pomembno, da se delodajalci posvetijo njihovi izgorelosti, menijo strokovnjaki.

Več iz rubrike