Kateri so najbolj iskani kadri?

Nedavna raziskava je pokazala, da višina plače ni več ključna, temveč mora podjetje zaposlene privabiti z drugimi dejavniki.
Fotografija: Koliko zaslužijo prodajalci? Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Koliko zaslužijo prodajalci? Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V tem trenutku preko karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com 4300 delodajalcev išče 870 novih zaposlenih. Da je trg dela v razcvetu, priča podatek, da so v prvem četrtletju na portalu zabeležili skoraj 15.000 novih zaposlitvenih oglasov, 77 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

image_alt
V katerih poklicih najbolj primanjkuje kadra?

Svetovna raziskava, ki sta jo nedavno izvedla zaposlitveni portal MojeDelo.com in Boston Consulting Group (BCG), v kateri je sodelovalo 209 tisoč ljudi iz 190 držav, je pokazala, da višina plače ni več ključna, temveč mora podjetje kandidate prepričati z drugimi dejavniki.

Kateri profili so najbolj iskani in kakšno plačo lahko pričakujete za določeno delovno mesto?

Proizvodni delavec

Med najbolj iskane profile letošnjega leta spada proizvodni delavec. Delo vključuje razna fizična dela, povprečna bruto plača pa naj bi dosegala nekaj več kot 1000 evrov, odvisno ali gre za eno ali več izmensko delo.

Prodajalec

V primerjavi z enakim obdobjem lani se je povpraševanje po prodajalcih podvojilo, delodajalci so namreč med 1. januarjem in 15. junijem oddali kar 3018 novih oglasov, kažejo podatki.

Od prodajalcev se zahtevajo predvsem prijaznost do strank, razumevanje njihovih potreb in ustrežljivost. Povprečna bruto plača, ki jo zaposleni prejmejo za delo v trgovini, znaša 1037 evrov.

image_alt
Kateri poklici veljajo za najbolj dolgočasne?

Skladiščnik

Podvojilo se je tudi število oglasov za skladiščnike, delodajalci so za ta profil oddali kar 1318 oglasov. Delo zahteva osnovno znanje uporabe računalnika, največkrat pa tudi vozniški izpit za viličarja in izpit kategorije B ali C. Delovno mesto ponuja plačilo 1042,70 evra bruto, poroča karierno- zaposlitveni portal.

Diplomirani inženir strojništva

Inženirji strojništva so zadolženi za konstruiranje proizvodnih linij, strojev in razvoj novih izdelkov. Delovna mesta se razlikujejo glede na specifično področje dela. Povprečna bruto plača na tem delovnem mestu znaša 1785,81 evra.

Mesar

Delovno mesto običajno želi kandidate z izobrazbo živilske smeri. Nujno je upoštevanje higienskih standardov, za prodajnim pultom pa občutek za delo s strankami. Mesarji povprečno zaslužijo 1004,31 evra bruto.

Kuharji so med najbolj iskanimi profili. REUTERS/Bernadett Szabo
Kuharji so med najbolj iskanimi profili. REUTERS/Bernadett Szabo

Elektrotehnik

Delovno mesto s povprečno bruto plačo 1325 evrov, zahteva 3 ali 4-letno šolanje za elektrotehnika, pomembni pa sta tudi natančnost in strokovnost, saj gre v nekaterih primerih za zelo nevarno delo.

Kuhar

Ker so sezonska dela v polnem zagonu, je veliko povpraševanje po delavcih v gostinstvu. V prvem polletju je bilo na zaposlitvenem portalu objavljenih 516 oglasov, povpraševanje pa se iz meseca v mesec povečuje.

Za opravljanje poklica je zahtevana poklicna ali strokovna kvalifikacija, ključno pa je tudi poznavanje higienskih in tehničnih predpisov ter ustvarjalnost in občutek za delo z ljudmi, navaja največji zaposlitveni portal. Povprečna bruto plača kuharja znaša 1074,78 evra.

image_alt
Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

Več iz rubrike