Hibridno delo kot nov trend

Veliko podjetij se raje kot za delo od doma odloča za hibridno delo. Delodajalci na tak način ohranijo nadzor, zaposleni pa določeno mero svobode.
Fotografija: Delo od doma. FOTO: Vadym Pastukh/Shutterstock
Odpri galerijo
Delo od doma. FOTO: Vadym Pastukh/Shutterstock

V zadnjih nekaj mesecih so okoliščine pripeljale do situacije, ko je postalo delo od doma nova stalnica. Kljub temu da so spremenjene razmere prinesle številne težave in izzive, je ta (za nekatere nov) način dela prinesel večinoma pozitivne rezultate. 

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Za delodajalca pomeni delo izven pisarne nižje stroške, za delavca pa prilagojen delovni čas. Poleg tega so mnogi delodajalci ugotovili, da so zaposleni, ki delajo od doma, še bolj produktivni.

Številna podjetja bodo delo od doma omogočala tudi vnaprej. Seveda pa tak način dela ni primeren za vsa delovna mesta. V nekaterih primerih se je kot boljša možnost izkazalo hibridno delo. To pomeni, da so zaposleni del delovnega časa v pisarni, del pa doma.

Adecco, vodilno svetovno podjetje za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja s človeškimi viri, je dobil v nedavni raziskavi zanimiv vpogled v prihodnost dela.  

Delo v pisarni v primerjavi z delom od doma

Eden pomembnejših razlogov, zakaj se delodajalci odločajo za hibridno delo, je ohranitev vsaj nekaj nadzora nad zaposlenimi. Delo v pisarni omogoča preglednost nad delovnim procesom, kar lahko poveča zaupanje med delavci in vodstvom, navaja The Conversation. Hkrati lahko sodelavci s podajanjem znanja in ugotovitev hitreje najdejo rešitev za težavo.

image_alt
Države, v katerih je delo od doma uzakonjena pravica zaposlenih

Pri virtualnem komuniciranju je to nekoliko težje. To namreč zahteva vnaprejšnje organiziranje sestankov in dosledno načrtovanje dela. Slednje lahko, poleg neučinkovitih sestankov in zmede glede nalog, pripelje do nedokončanega projekta, izgube strank itd.

Poznavalci menijo, da pri 100-odstotnem delu od doma do teh težav ne prihaja, saj se že na začetku točno določijo naloge, organizirajo redni sestanki, hkrati pa so delavci zaradi občutka svobode bolj produktivni.

Rezultati raziskave v korist hibridnemu delu

Adecco, vodilno svetovno podjetje za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja s človeškimi viri, je v nedavni raziskavi dobil zanimiv vpogled v prihodnost dela. V študiji, ki je potekala od 13. maja do 4. junija 2021, je sodelovalo 14.800 posameznikov iz 25 držav.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Rezultati ankete so pokazali, da so ljudje na hibridno delo pripravljeni. Kar 71 odstotkov anketirancev ima namreč doma vso potrebno opremo.

Anketiranci so odgovorili, da si želijo 53 odstotkov časa delati od doma, preostanek časa pa v pisarni, pri čemer jih želi 76 odstotkov obdržati fleksibilnost pri delu. Poleg fleksibilnosti pa si delavci želijo tudi skrajšan delovni teden. Več kot polovica (57 odstotkov) jih namreč meni, da bi delo lahko opravili v manj kot 40 urah.

Glede na rezultate ankete se 81 odstotkov vodij strinja, da je treba delo oceniti na podlagi rezultatov in ne na podlagi porabljenega časa.

Raziskava govori v veliki meri v korist hibridnemu delu, vseeno pa poznavalci opozarjajo, da je treba upoštevati čas, v katerem je bila anketa izvedena, in splošno počutje delavcev, ki lahko vpliva na zanesljivost odgovorov.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

V vsakem primeru so rezultati raziskave pokazali, da so ljudje s hibridnim delom zadovoljni in pripravljeni, da to postane nova realnost. 

Več iz rubrike