Države, v katerih je delo od doma uzakonjena pravica zaposlenih

Številne države zaradi razmer v preteklem letu in pol razmišljajo o uzakonitvi pravice glede dela od doma, medtem ko so nekatere te korak že izvedle.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Pred pojavom pandemije covida-19 se je dela od doma posluževala le peščica podjetij. Kljub temu da je v časih računalnikov in interneta ta korak izvedljiv za številne panoge, pa vodstvo organizacij takemu načina dela ni bilo najbolj naklonjeno. Pri delu v pisarni je zaposleni vedno na dosegu roke in lažje je nadzirati njegovo delo, medtem ko je pri delu od doma potrebna večja mera zaupanja. Vseeno pa naj bi bili rezultati tisti, ki štejejo.

Pandemija je situacijo čez noč obrnila na glavo. Zaradi izrednih razmer je večina podjetij z danes na jutri vzpostavila sisteme, ki so zaposlenim omogočili, da delo opravljajo izven pisarniških prostorov. Euronews navaja, da je pred pojavom novega koronavirusa od doma delalo le pet odstotkov Evropejcev, v zadnjih 18 mesecih pa se je v nekaterih državah ta delež povečal tudi za več kot štirikrat. Na Finskem, v Luksemburgu in na Irskem nam bi bil delež delavcev na daljavo največji. Od doma naj bi še vedno delalo 20 odstotkov prebivalcev omenjenih držav, poroča Euronews.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Vse kaže na to, da so številni delavci brez težav posvojili nov način dela. To pa še ni vse. Anketa, ki jo je v začetku tega leta izvedel Slack v Združenem kraljestvu, je pokazala, da bi bila skoraj tretjina zaposlenih manj pripravljena poiskati nove možnosti v podjetju, ki dela od doma ne podpira.

Ker lahko delo od doma prinaša številne prednosti tako za organizacijo kot za zaposlene, verjetno res ni posebnih ovir, da se tak način dela ne bi uveljavil na dolgi rok, kjer je to seveda možno. Področje bi bilo smiselno zakonsko urediti. V spodaj navedenih državah so se tega glede na poročanje Euronewsa že lotili:

Nemčija

Nemčija je na tem področju najbolj napredna, saj je kot edina v Evropi delo na daljavo zakonsko uredila na dolgi rok. Tako je v začetku letošnjega leta uzakonila, da morajo podjetja zaposlenim ponuditi možnost dela od doma, če »ne obstajajo nujni operativni razlogi, ki bi to preprečevali«.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Portugalska

Portugalska je pravni režim za delo na daljavo uredila kot prva evropska država. Gre pa v primerjavi z Nemčijo zgolj za začasno ureditev, ki naj bi veljala toliko časa, kolikor naj bi bilo razglašeno izredno stanje. To naj bi trajalo vsaj še do konca leta.

Od januarja letos je v tej državi delo na daljavo tako obvezno, če to omogočajo delovne naloge in življenjski pogoji zaposlenega. Delodajalec mora pri tem zagotoviti vso potrebno opremo za opravljanje dela izven pisarne.

Države, ki nameravajo glede na poročanje Euronewsa delo na daljavo uzakoniti v kratkem:

Irska

Irska vlada namerava z novo zakonodajo uzakoniti hibridno delo v vseh panogah, kjer je to mogoče. Zakon naj bi bil sprejet do naslednjega leta. Prav tako bodo vsi javni uslužbenci spodbujeni, da preživijo petino delovnega časa izven pisarne.

image_alt
Steve Jobs se je pri vodenju sestankov držal treh ključnih pravil

Združeno kraljestvo

Oblasti naj bi razmišljale o zakonodaji, ki bi delo od doma omogočila vsem, ki si takega dela želijo in je tak način izvajanja nalog glede na njihovo delovno mesto izvedljiv.

Druge države

Glede ureditve dela na daljavo kot zakonite pravice razmišljajo tudi nekatere druge države. Med njimi so Francija, Španija in Grčija, vendar se oblasti glede vsebine zakonodaje še dogovarjajo.

Nobenega dvoma torej ni, da se trend dela od doma nezadržno širi, s tem pa so tudi potrebe po zakonski ureditvi tega področja čedalje večje.

Več iz rubrike