Direktorji nekaterih podjetij o delu na daljavo

Izvršni direktorji so podali svoje izkušnje z delom na daljavo.
Fotografija: FOTO: iStock
Odpri galerijo
FOTO: iStock

Nekateri izvršni direktorji so za Inc povedali, kaj so se v preteklem letu naučili o delu na daljavo. Predstavili so svoje stališče o tem, kako naj bi bila delovna mesta videti v prihodnje.
 

Phil Libin, Evernote


Phil Libin, ustanovitelj podjetij Evernote, All Turtles in platforme za predstavitev posnetkov Mmhmm, je dejal, da se ni pripravljen odpovedati delu na daljavo, saj vidi v njem številne prednosti. Med njimi je ta, da lahko zaposli ljudi s kateregakoli konca sveta.

FOTO: iStock
FOTO: iStock
Drugo veliko prednost vidi v tem, da se zaposlenim ni treba voziti na delovno mesto. S tem delavcu lahko ostaneta tudi dve uri več prostega časa na dan. Zaposlenim ni treba živeti v bližini podjetja. Če želijo, si lahko uredijo hišo na podeželju. Pri delu od doma je vseeno, kje živijo.
 

Jason Fried, Basecamp


Jason Fried, ustanovitelj Basecampa in avtor knjige Remote Office Not Required, je že domač z delom na daljavo. Upa, da bodo zaradi situacije, v kateri smo se znašli, tudi druga podjetja prepoznala številne prednosti, ki jih tak način dela ponuja.

Fried je ugotovil, da je za tiste zaposlene, od katerih delo zahteva veliko mero osredotočenosti in kreativnosti, delo na daljavo veliko bolj produktivno kot delo v pisarni. Ugotavlja, da se številni direktorji napačno lotevajo organizacije takega dela. Zaposlene med delom prepogosto prekinjajo z obvestili, na katera pričakujejo takojšen odgovor, in s hitrimi sestanki. Pravi, da bi moralo vodstvo zaposlenim omogočiti, da svoje delo opravljajo brez pritiska in jim dati možnost, da se odzovejo, ko jim čas dopušča.
 

Jonathan Notaro, Brand New School


Jonathan Notaro, ustanovitelj in glavni kreativni direktor Brand New School, je dejal, da je v preteklem letu zaradi dela na daljavo izkoriščanje ustvarjalnosti njegovih zaposlenih postalo bolj zahtevno.

»Velik del našega dela se odvije skozi razpravo. Ta je zaradi trenutnih razmer toliko težje izvedljiva,« je dejal Notaro.
Prepoznal pa je tudi nekatere prednosti dela na daljavo, zaradi katerih so se odnosi med njim in zaposlenimi še nekoliko okrepili. Prek Zoom sestankov je namreč dobil vpogled v domove zaposlenih, v njihove prioritete in hobije, s čimer se je ekipa še bolj spoznala in povezala.

»Kot vodja začneš bolj razmišljati o osebnem življenju zaposlenih, dobiš vpogled vanj. Mislim, da je to največ, kar smo odnesli iz te izkušnje in zaradi tega smo se še bolj zbližali. Postali smo bolj osredotočeni,« je dejal Notaro.
 
 

Več iz rubrike