Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.
Fotografija: FOTO: Bandar Algaloud/Saudi Royal Court
Odpri galerijo
FOTO: Bandar Algaloud/Saudi Royal Court

Savdska Arabija izvaja idejo večje razpršenosti svojih gospodarskih dejavnosti, ki so bile v preteklosti večinoma osnovane na naftni industriji. Predstavili so načrt, v katerem v prednostne naloge uvrščajo tudi tehnologijo umetne inteligence.
 

Vizija 2030


Prejšnji mesec je prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavil načrt imenovan Vizija 2030, v katerem se zavzemajo za ustvarjanje novih delovnih mest, krepitev zasebnega sektorja in predvsem za večanje razpršenosti gospodarstva, ki je izrazito odvisno od naftne industrije.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto


Načrt obsega tudi državno strategijo na področju upravljanja s podatki in razvoja umetne inteligence. Za slednjo do leta 2030 načrtujejo vložke v višini 20 milijard dolarjev, tako s strani domačih kot tudi tujih investitorjev. Financiranje omenjene panoge naj bi zajelo okoli 300 podjetij.

Vodja savdskega urada za podatke in umetno inteligenco Abdullah al-Ghamdi pravi, da si tehnologijo umetne inteligence prizadevajo umestiti med sestavne dele alternativnega gospodarstva. To lahko izvedejo prek zagonskih in inovacijskih podjetij, na umetno inteligenco pa gledajo tudi kot na dodaten vir dohodka, pravi al-Ghamdi.


 

Konkurenčna Slovenija


Področje umetne inteligence je že več let ena osrednjih področij, ki bi lahko korenito preoblikovalo našo sedanjost. V sredini letošnjega leta je Svetovni gospodarski forum med drugim objavil stoterico najbolj obetavnih tehnoloških podjetij, kjer opazno kraljuje razvoj umetne inteligence.

Ravno na področju umetne inteligence pa so na mednarodni ravni konkurenčni tudi slovenski raziskovalci, ki se uvrščajo v sam vrh svetovnih osebnosti iz omenjenega področja. Konec koncev, v Sloveniji deluje mednarodni center za raziskave umetne inteligence (IRCAI), ki ga je podprl sam Unesco. Hkrati domači raziskovalci pogosto kličejo po večjem sodelovanju akademske sfere z gospodarstvom, kar bi lahko pripomoglo h konkurenčnosti Slovenije. V ta namen je nastala tudi pobuda AI4SI, ki bi delovala kot most področja raziskav in prakse.

Slovenski znanstveniki iz področja umetne inteligence obenem poudarjajo, da lahko pričakujemo še hitrejši tehnološki razvoj na praktično vseh področij sveta, saj se spreminja sam koncept oblikovanja tehnoloških produktov.

Več iz rubrike