Prodano manj športne opreme, več računalnikov

Trgovine s smučarsko in ostalo športno opremo poročajo o slabem prometu, porast prodaje medtem beležijo proizvajalci računalnikov.
Fotografija: FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Če se je v spomladanski karanteni izpostavljajo gibanje, pa četudi pred ekranom, je ta trend hitro zamrl. Strokovnjaki iz Fakultete za šport opozarjajo, da so rezultati športnih testiranj osnovnošolcev po karanteni pokazali alarmanten porast debelosti slovenskih otrok. Rekreacija še zdaleč ni del vsakdana v času pandemije, na slabo prodajo pa zdaj opozarjajo tudi športni trgovci, ki svarijo, da zime ne bodo preživeli.
 

Negotovost smučarske sezone


Skoraj polovica avstrijskih trgovcev športne opreme, ki imajo svoje poslovalnice v turističnih središčih, opozarja, da zime v trenutnih razmerah ne bodo preživeli, piše STA. V tem smislu Dunaj kličejo po državni pomoči.


Najbolj so na udaru ponudniki smučarske opreme, saj ni jasno, ali bo letošnja sezona sploh zaživela. Ponudniki smučarske opreme zgolj v zimskem obdobju opravijo 70 odstotkov celotnega prometa, skoraj tretjina prometa pa predstavlja izposoja opreme ter servis.

Obmorski ponudniki nastanitev so spomladi opozarjali, da je so poletni meseci čas, ko je prometa največ, s tem pa si lahko naredijo prihranke za zimo, ko turistov praktično ni. Poletnega obdobja zato ni mogoče nadomestiti v zimskih mesecih, na podobnosti pa opozarjajo zdaj žičničarji. Ti pravijo, da prihodkov v zimskih mesecih enostavno ni mogoče nadomestiti pozneje in so ključni za njihovo delovanje.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Dodatna skrb je tudi zaprtje meja, saj so smučarska središča in tamkajšnje trgovine močno odvisne od tujih gostov, opozarjajo lastniki trgovin s športno opremo.
 

Več računalnikov


Ob manjši rekreaciji, slabi prodaji športne opreme ter negotovosti smučarske sezone pa rast beležijo prodajalci računalnikov. Hongkonški proizvajalec računalniške opreme Lenovo je v začetku novembra objavil, da so se prihodki v drugem četrtletju v primerjavi z lanskim letom zvišali za sedem odstotkov.

Gre za podatke iz spomladanske karantene, medtem pa so dobre tudi napovedi za trenutno karanteno. STA še piše, da se je v tretjem četrtletju prodaja osebnih računalnikov na svetovni ravni povečala skoraj za 13 odstotkov ter je trenutno na najvišji ravni v zadnjih devetih letih.

Več iz rubrike

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

aktualno

Na Hrvaškem gradijo največjo »zeleno« jadrnico na svetu

Brodosplit bo zgradil največjo trijamborno jadrnico na električni pogon, ki bo dosegla ničelni ogljični odtis. Gre za izreden tehnološki napredek.

Komentarji: