Banke v dostavo gotovine na dom

Nekatere banke so se odločile, da bodo v času karantene omogočile ranljivim skupinam dostavo gotovine na dom.
Fotografija: Banke bodo gotovino dostavljale na dom. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Banke bodo gotovino dostavljale na dom. FOTO: Shutterstock

V trenutnih razmerah je lahko dvig gotovine na banki manj dostopna storitev. Nekateri se iz varnostnih razlogov odločijo, da se bodo javnim površinam, če se le da, izognili. To velja še posebej za ranljive skupine, ki so lahko bolj dovzetne za okužbo. Tako so se številne banke odločile takim strankam priti naproti in jim omogočiti, da kljub preprekam pridejo do denarja, ki ga potrebujejo.

Dostava gotovine za stranke bank Barclays in Tesco


Kot poroča britansi portal This Is Money, lahko stranke bank Barclays in Tesco na dom prejmejo znesek v višini 500 funtov. To lahko dosežejo, če naročijo posebno dostavo Royal Mail. Želen znesek se jim tako na dom dostavi brez dodatnih stroškov.

NatWest dostavi gotovino na dom tistim strankam, za katere se presodi, da spadajo v ranljivo skupino. V ranljivo skupino naj bi spadale invalidne, starejše osebe in tiste, ki so okužene s covidom-19.


Lloyds Bank sicer zaenkrat ne ponuja storitve dostave gotovine na dom. Svojim strankam pa omogoča, da gotovino do 100 funtov namesto njih v banki prevzame oseba, ki ji zaupajo. Pri tem mora priti zaupanja vredna oseba na banko z osebnim dokumentom, kot je vozniško dovoljenje, osebna izkaznica ali potni list. Da bi se banka prepričala o pristnosti dogovora med stranko in osebo, ki se bo pojavila v banki, bo v te namene predhodno poklicala stranko. Slednja bo morala po telefonu potrditi dogovor.
 

Posebna kartica banke Santander za dve zaupanja vredni osebi


Banka Santander sicer ne ponuja zgoraj omenjenih storitev. Se je pa odločila, da svojim strankam v podobnih situacija priskoči na pomoč prek posebne kartice, ki omogoča prenos do 1500 funtov z bančnega računa na to kartico. Navedeno kartico lahko za nakupovanje uporabljata dve zaupanja vredni osebi, ki ju stranka izbere.

Nekatere pošte ponujajo storitev takojšnjega izplačila in predhodnega pooblaščenega unovčenja čekov. Stranka lahko svojo banko prosi, da ji po elektronski ali navadni pošti pošlje bon s črtno kodo za določen znesek denarja. S kuponom nato lahko operira oseba, ki ji stranka zaupa. Naloženo stanje se lahko na izbrani pošti zamenja za gotovino.

Ko gre za unovčevanje čekov, mora stranka stopiti v stik s svojo banko in navesti ime posameznika, ki bo njen ček unovčil na pošti s storitvijo hitrega unovčevanja čekov.

Več iz rubrike