Švedska kot prva v Evropi sestavila baterijsko celico

Švedski proizvajalec baterij za električna vozila Northvolt je kot prvi v Evropi v celoti oblikoval, razvil in sestavil baterijsko celico.
Fotografija: Foto: HELENA SODERPALM/Reuters
Odpri galerijo
Foto: HELENA SODERPALM/Reuters

Švedski proizvajalec baterij za električna vozila Northvolt je v tovarni Northvolt Ett (Northvolt Ena) sestavil svojo prvo baterijsko celico. Gre za prvo tovrstno celico, ki jo je v velikanski tovarni na stari celini v celoti oblikovalo, razvilo in sestavilo evropsko baterijsko podjetje, so sporočili iz družbe.

V Northvoltu so dosežek označili za »novo poglavje v zgodovini evropske industrije«.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Prva litij-ionska baterijska celica, proizvedena v tovarni Northvolt Ett, predstavlja mejnik, za katerega si je družba prizadeval vse od naznanitve velikanske tovarne leta 2017. Ob tem so sporočili, da se bo nadgradnja tovarne nadaljevala skozi leto 2022, ko bodo opravljene prve dobave komercialnim strankam.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

»Prva celica predstavlja zgolj začetek«

»Prva celica predstavlja zgolj začetek. V prihodnjih letih se veselimo, da bo Northvolt Ett močno povečal svoje proizvodne zmogljivosti in tako omogočil evropski prehod na čisto energijo,« je ob tem dejal izvršni direktor in soustanovitelj Nortvolta Peter Carlsson.

Ko bo obrat dosegel polno zmogljivost, bo letna proizvodna zmogljivost znašala 60 gigavatnih ur. V tovarni trenutno dela 500 oseb, ko bo dokončana, pa bi lahko zaposlovala do 3000 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Kako se spremeni življenje po večjem zadetku na loteriji?

Northvolt si je že zagotovil za 26,5 milijarde evrov naročil evropskih avtomobilskih velikanov, kot so BMW, Volkswagen in Volvo.

Podjetje želi s tovarno konkurirati ameriškim in azijskim tekmecem. Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla namerava sicer kmalu odpreti svojo evropsko tovarno, azijske družbe pa že imajo pomembne obrate na Poljskem in Madžarskem. Medtem doslej še nobeno evropsko podjetje ni imelo večjega obrata, navaja AFP.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Več iz rubrike

ikonomija

Ameriški poziv Applu in Googlu naj umakneta TikTok

Kitajskemu družbenemu omrežju očitajo, da krši pogoje o dostopu do podatkov uporabnikov. Odprle naj bi se možnosti umika aplikacije iz spletnih trgovin.

ikonomija

Zaradi nakita morda ne bo smel nastopiti na domači dirki

Krovna zveza Formule 1 je že pred časom zahtevala, da Hamilton zaradi varnosti odstrani del nakita, ki ga nosi - gre za uhan oziroma okrasni vijak v nosu.

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

Komentarji: