Kako se spremeni življenje po večjem zadetku na loteriji?

Večina ljudi sanja o tem, da bi zadeli večjo vsoto denarja. Toda, kakšen je dejanski vpliv takega dogodka na posameznikovo življenje?
Fotografija: Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Foto: Igor Mali

Vsakodnevno razpolaganje s financami je za marsikoga velik vir stresa. Nekateri se borijo, da lahko shajajo iz meseca v mesec, spet drugi s svojimi dohodki kar dobro živijo, vendar pa jim ti ne zadoščajo, da bi si privoščili vse, kar si želijo. Številni zato sanjajo o tem, da bi zadeli večjo vsoto denarja, ki bi jim omogočala bolj brezskrbno življenje in – kot so sami prepričani – tudi zadovoljstvo in srečo. Pa je temu res tako?

Nattavudh Powdthavee, profesor za vedenjske znanosti na Univerzi v Warwicku, je svojo kariero posvetil raziskovanju, kako lahko na našo srečo in dobro počutje vplivajo različne življenjske spremembe, med drugim tudi zadetek večje vsote denarja na loteriji. Svoje izsledke je delil na spletni strani The Conversation.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Powdthavee je v številnih študijah ugotovil, da ima lahko že zadetek manjše vsote denarja določen vpliv na posameznika in njegovo vedenje. Dobitek, ki znaša vsaj 600 evrov, lahko vpliva na odločitev dobitnika, da pusti obstoječo zaposlitev in se poda na samostojno pot.

Britanski ekonomisti so v raziskavi preučevali 16.000 dobitnikov na loteriji, ki so zadeli znesek v višini vsaj nekaj tisoč evrov. Dobitniki so poročali o velikih in pozitivnih učinkih bogastva na duševno zdravje. Ti občutki so svoj vrhunec dosegli dve leti po prejemu denarja.

V neki drugi novejši študiji, ki jo je izvedla nizozemska poštna loterija, so prišli do drugačnega zaključka. Ob preučevanju 223 ljudi, ki so v povprečju zadeli 16.500 evrov, niso prišli do rezultatov, ki bi potrjevali, da je večji finančni priliv vplival na njihovo srečo.

Foto: Loterija Slovenije
Foto: Loterija Slovenije

Kako pa je s tistimi, ki zadanejo konkretne vsote denarja?

Ljudje, ki zadanejo res veliko vsoto denarja, predstavljajo izjemno majhen delež celotne populacije, zato jih je težko preučevati oziroma zaradi majhnega vzorca raziskave nimajo oprijemljive statistične vrednosti. Do nedavnega zato ni bilo zanesljivih raziskav na to temo.

To zagato so želeli rešiti trije ekonomisti; Erik Lindqvist, Robert Östling in David Cesarini. Izvedli so eno največjih študij doslej o dolgoročnih posledicah velikih zadetkov na loteriji na posameznikovo psihično počutje. V vzorec je bilo zajetih 2500 dobitnikov na švedski loteriji z dobitkom v povprečni vrednosti 90.000 evrov.

image_alt
Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Ugotovili so, da je zadovoljstvo z življenjem pri ljudeh, ki zadanejo tolikšno vsoto denarja, večje in bolj dolgoročno. Traja namreč več kot pet let po dobitku. Pri zadovoljstvu z življenjem posameznik ocenjuje, kako je na splošno zadovoljen s tem, kako živi.

Nekaj povsem drugega je vsakodnevno dobro počutje, ki ga ljudje doživljamo v obliki pozitivnih emocij. Švedska raziskava ni podala nobenega dokaza, da bi dobitek na loteriji vplival na bolj pozitivna občutja, prav tako pa pri udeležencih niso zaznali izboljšanja duševnega zdravja. Prav tako anketiranci niso poročali o izboljšanju zadovoljstva z drugimi področji v življenju; s svojim zdravjem, odnosi, stanovanjem, okolico ali družbo.

Vse torej kaže na to, da sicer zadetek velike vsote denarja blagodejno vpliva na posameznika, saj ga razbremeni stresa v zvezi s financami, kar mu omogoča bolj lagodno življenje. Vendar pa se – kot že pregovorno pravijo – z denarjem ne da kupiti sreče. Povečana vsota denarja na bančnem računu na občutke notranjega zadovoljstva, kot je bilo ugotovljeno, nima vpliva.

image_alt
Elon Musk: implantacija čipov v človeške možgane že prihodnje leto

Več iz rubrike