Slovenski ABC Accelerator med krizo do največjega uspeha

Ob visokem nihanju delnic in nizkih obrestnih merah, so zagonska podjetja zanimiva naložba; Startupu pospeševalnika ABC letos uspela velika pridobitev partnerja.
Fotografija: Podjetje App-Ray je z ABC Acceleratorjem sodelovalo zadnja štiri leta in je med bolj obetavnimi podjetji iz področja testiranja zaščite mobilnih aplikacij. FOTO: ABC Accelerator
Odpri galerijo
Podjetje App-Ray je z ABC Acceleratorjem sodelovalo zadnja štiri leta in je med bolj obetavnimi podjetji iz področja testiranja zaščite mobilnih aplikacij. FOTO: ABC Accelerator

Kibernetska zaščita je zadnja leta pereča tema tako v političnih krogih kot med strokovno in splošno javnostjo. Ob vse večji digitalizaciji in porastu uporabe mobilnih naprav varnost osebnih podatkov zgolj še pridobiva na veljavi. Med vidnimi svetovnimi podjetji, ki se ukvarja z varnostjo mobilnih aplikacij, je belgijsko podjetje Guardsquare, ki je v oktobru prevzelo startup podjetje App-Ray. Gre za startup, ki je pred štirimi leti vstopilo v slovenski pospeševalnik ABC Accelerator in je velik uspeh pospeševalnika.


 

Dober čas za nakup


Čeprav cena prevzema podjetja App-Ray ni znana, direktor ABC Acceleratorja Grega Potokar pravi, da so z uspehom startupa zadovoljni, saj je to kazalnik dobrega dela. Potokar pravi, da je to edini prevzem letos, sicer pa je ravno kriza čas nakupov za tehnološke gigante. »Interesa za nakup startupov sta v trenutnih razmerah dva. Opažamo, da je veliko interesa po tehnologijah, s katerimi se ukvarjajo startupi, saj podjetja vedo, da morajo iti v korak s časom in se tehnološko razvijati. Obenem pa je trenutna kriza zelo dober čas za nakup startupov za velika podjetja, ki lahko dobijo dobro tehnologijo in napredne nišne rešitve nekoliko ceneje, kot bi jo v idealnih časih gospodarstva. S tem podjetja dobijo tako novo tehnologijo kot tudi nove stranke,« opiše trenutne razmere Potokar.


 

Dodana vrednost za Belgijce


Znano pravilo v svetu startupov je, da od desetih bolje uspe zgolj eden. Zaradi takšne statistike so v ABC Acceleratorju vselej veseli uspešnega napredka njihovih podjetij. Podjetje App-Ray je z ABC Acceleratorjem sodelovalo zadnja štiri leta in je med bolj obetavnimi startup podjetji iz področja testiranja zaščite mobilnih aplikacij. Kljub prevzemu, slovenski pospeševalnik ostaja v lastniški strukturi App-Raya.

Kibernetska zaščita je ob vse večji digitalizaciji in porastu uporabe mobilnih naprav zelo pomembna tema. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Kibernetska zaščita je ob vse večji digitalizaciji in porastu uporabe mobilnih naprav zelo pomembna tema. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Belgijski tehnološki gigant Guardsquare je po prevzemu sporočil, da z nakupi večajo prisotnost na tujih trgih, obenem pa odpirajo nove poslovalnice in nadgrajujejo obstoječi platformi za zaščito mobilnih aplikacij iXGuard in DexGuard. »Z navdušenjem sporočam, da je prevzem podjetja App-Ray izpeljan, prav tako sta nadgrajena iXGuard in DexGuard. Guardsquare bo svojim uporabnikom zdaj pomagal na edinstven način. Ščitili bomo največje možno število mobilnih aplikacij, hkrati pa z dodatnim testiranjem na vseh stopnjah razvojnega cikla večamo učinkovitost svojih produktov,« je zapisal direktor belgijskega podjetja Roel Caers.
 

Uspešno leto


Prevzem App-Raya je velik letošnji uspeh pri ABC Acceleratorju, hkrati pa pravijo, da so njihova startup podjetja v istem obdobju pritegnila kar nekaj tujih investicij, zato so z letnimi rezultati zadovoljni. V pospeševalniku še poudarjajo, da zanje ob končni prodaji, velik uspeh predstavljajo tudi posamični razvojni napredki podjetij in pridobitev financiranj. Po besedah Potokarja so majhni napredki podjetij skorajda večji izzivi, kot končna prodaja.

Potokar letos med drugim opaža še, da številni startupi zdaj priložnostno rastejo, predvsem tako, da iščejo rešitve za aktualne razmere na trgu. »Trend rasti števila startupov je sicer prisoten že zadnjih nekaj let, hkrati pa opažamo porast priložnosti za pridobivanje strateških partnerstev in investicij, za startupe z globalnimi ambicijami,« še pravi Potokar.

Več iz rubrike