Bitcoin s skoraj 30-odstotno rastjo v oktobru na najvišji ravni zadnjih dveh let

Cena kriptovalut pospešeno narašča, evropske borze globoko navzdol, azijske borze neenotno.
Fotografija: Skok cene je sprožila napoved ponudnika plačilnih storitev PayPal pred približno tednom dni, da bo na svoji platformi omogočil nakup, prodajo in hranjenje kriptovalut, kot je bitcoin. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Skok cene je sprožila napoved ponudnika plačilnih storitev PayPal pred približno tednom dni, da bo na svoji platformi omogočil nakup, prodajo in hranjenje kriptovalut, kot je bitcoin. FOTO: Shutterstock 

Močna rast cene bitcoina se nadaljuje. Danes se je prva in najbolj znana kriptovaluta dvignila na najvišjo raven od januarja 2018.
 
Na trgovalni platformi Coinbase je bitcoin sredi tedna dosegel najvišjo vrednost pri 13.849 dolarjev. Bitcoin je samo oktobra na vrednosti pridobil skoraj 30 odstotkov. Tudi druge kriptovalute, kot je ether, so imele koristi od nedavnega »kripto relija«.

Graf prikazuje ceno bitcoina v USD na trgovalni platformi Coinbase v mesecu oktobru 2020. FOTO: TradingView
Graf prikazuje ceno bitcoina v USD na trgovalni platformi Coinbase v mesecu oktobru 2020. FOTO: TradingView


Skok cene je sprožila napoved ponudnika plačilnih storitev PayPal pred približno tednom dni, da bo na svoji platformi omogočil nakup, prodajo in hranjenje kriptovalut, kot je bitcoin. Vlagatelji upajo, da bo poteza ameriškega velikana spodbudila k komercializaciji kriptovalut. Novica sledi drugim dobro sprejetim potezam, kot je ustanovitev bitcoin sklada s strani velike investicijske družbe Fidelity letos poleti.


Tema kriptovalut se krepi tudi zaradi dejstva, da vse več centralnih bank razmišlja o lastnih kripto oziroma digitalnih valutah. Vendar učinek takšnih prizadevanj na obstoječe kriptovalute ni jasen. Res je, da pobude bank, kot je Evropska centralna banka (ECB), ki že testira digitalni evro, spodbujajo k ozaveščenosti, vendar pa so centralne banke kritične do obstoječih kriptovalut, kot sta bitcoin ali ether.
 

Evropske borze uvodoma z globokimi padci


Osrednji indeksi evropskih borz so se ob začetku današnjega trgovanja spustili precej pod izhodišča. Vlagatelji se po navedbah analitikov bojijo, da bodo države spet uvedle strožje ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kar bi lahko znova ohromilo globalno gospodarstvo.
Evropske borze globoko navzdol, azijske borze današnje trgovanje zaključujejo neenotno. FOTO: AFP
Evropske borze globoko navzdol, azijske borze današnje trgovanje zaključujejo neenotno. FOTO: AFP

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil malo pred 10. uro 3,15 odstotka pod izhodiščem. Pariški CAC 40 je izgubil 3,69 odstotka, frankfurtski DAX 3,44 odstotka, londonski FTSE 100 pa 2,45 odstotka.

Vrednost evra se je znižala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1758 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,32 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,1832 dolarja.
 

Azijske borze neenotno


Azijske borze današnje trgovanje zaključujejo neenotno. V Tokiu so tečaji delnic sledili torkovim izgubam na Wall Streetu, ki so bile posledica skrbi, povezanih s ponovnim širjenjem novega koronavirusa, zlasti v Evropi in ZDA. Na borzah v Šanghaju in Hongkongu pa se obeta rast.


V Tokiu je Nikkei 225 končal 0,29 odstotka pod izhodiščem. Medtem je sydneyjski All Ordinaries pridobil 0,23 odstotka, seulski Kospi pa 0,62 odstotka. V Šanghaju se indeks Composite zvišuje za 0,46 odstotka, v Hongkongu pa Hang Seng za 0,45 odstotka. Med borzami, ki so odete v rdeče, pa so še tajvanska, malezijska in singapurska.

V torek sta padla tudi industrijski indeks Dow Jones in širši S&P na newyorškem Wall Streetu. Tehnološki indeks Nasdaq je beležil rast.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike