Voda na Luni zasenčila novico, da je Nasa odkrila »novo zlato«

Nasa je odkrila redek asteroid, vreden 10.000.000.000.000.000.000 dolarjev.
Fotografija: Glede na velikost asteroida bi lahko njegova vrednost kovin znašala 10.000.000.000.000.000.000 ameriških dolarjev ali približno 10.000-krat več od svetovnega gospodarstva leta 2019. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Glede na velikost asteroida bi lahko njegova vrednost kovin znašala 10.000.000.000.000.000.000 ameriških dolarjev ali približno 10.000-krat več od svetovnega gospodarstva leta 2019. FOTO: Nasa

Potem ko je pred nekaj dnevi odjeknila novica Ameriške vesoljske agencije Nasa, da Luna le ni tako suha kot poper in da je na površju Lune več vode, kot so menili doslej, je v senci ostalo vzporedno odkritje agencije. 

Za Luno je doslej veljalo, da je popolnoma suho vesoljsko telo. Kakšnih deset let nazaj so znanstveniki odkrili, da bi v stalno osenčenih kraterjih na polih morda lahko obstajali žepi zamrznjene vode. Zdaj pa so v dveh študijah, objavljenih v Nature Astronomy, nakazali, da bi bila voda na Luni lahko precej bolj razširjena in tudi na lažje dostopnih osončenih predelih.

Prisotnost vode v mineralih Lune so potrdili s spektralno analizo. Če bi to vodo lahko prečistili oz. pridobili, pa bi bil to zelo pomemben vir za astronavte na bodoči lunarni postaji in tudi za morebitne človeške poti naprej v vesolje. Morda bi jo lahko celo uporabili za raketno gorivo, povzema STA.

To je seveda zelo pomembno odkritje za Naso, ki namerava znova poslati človeka na Luno leta 2024 in nato tam do konca desetletja vzpostaviti stalno bazo za nadaljnjo pot proti Marsu.

Vpogled v Zemljino jedro


Leta 2017 je Nasin vesoljski teleskop Hubble v glavnem asteroidnem pasu Osončja med Marsom in Jupitrom odkril redek, težak in neizmerno dragocen asteroid, imenovan »16 Psyche«.
 
Asteroid Psyche se nahaja približno 370 milijonov kilometrov od Zemlje in meri 226 kilometrov v dolžino. Za razliko od večine kamnitih ali zaledenelih asteroidov, je Psyche skoraj v celoti iz kovin, tako kot jedro Zemlje, kaže študija, objavljena v ponedeljek v Planetary Science Journal.
 
Teleskop Hubble. FOTO: Shutterstock 
Teleskop Hubble. FOTO: Shutterstock 
»Videli smo že meteorite, ki so večinoma kovinski, vendar je Psyche edinstven, saj bi lahko šlo za asteroid, ki je v celoti sestavljen iz železa in niklja,« je dejala Tracy Becker, ena od avtoric študije in planetarna znanstvenica pri Southwest Research Inštitutu v San Antoniu v Teksasu.
 
Glede na velikost asteroida bi lahko njegova vrednost kovin znašala 10.000.000.000.000.000.000 ameriških dolarjev ali približno 10.000-krat več od svetovnega gospodarstva leta 2019, so izračunali znanstveniki.
 
Z uporabo podatkov o ultravijoličnem spektru, ki jih je med opazovanjem leta 2017 zbral Spektrograf na vesoljskem teleskopu Hubble, so raziskovalci ugotovili, da je površina asteroida Psyche večinoma iz čistega železa.
 
Psyche je tarča misije NASA Discovery Mission Psyche, v okviri katere, bodo raziskovalno sondo na vrhu rakete SpaceX Falcon Heavy v vesolje izstrelili leta 2022. Nadaljnja dejstva o asteroidu, vključno z natančno vsebnostjo kovin, bodo znana v začetku leta 2026, napovedujejo znanstveniki.
 

»16 Psiha je edini znani predmet te vrste v našem Osončju in to je edini način, da si ljudje bolj podrobno ogledamo, kako je sestavljeno jedro Zemlje. O notranji sestavi te, se učimo z obiskom vesolja,« je v izjavi, ko je misijo napovedala januarja 2017, povedala Lindy Elkins-Tanton, vodilna znanstvenica v misiji in direktorica šole za raziskovanje zemlje in vesolja Arizona State University.
 
Verjame se, da je asteroid mrtvo jedro, ostanek planeta, ki ni uspel med nastankom v zgodnjem življenju Osončja.
 
»Če ne gre celo za smrt Zvezde ... še ena možnost je, da gre za material, ki je nastal zelo blizu Sonca zgodaj v razvoju Osončja,« je Elkins-Tanton povedala za Forbes v intervjuju maja 2017. »Mislim, da si bomo šli ogledati nekaj, kar je res neverjetno in unikatno oziroma nekaj, kar nas bo popolnoma osupnilo.«
 

Več iz rubrike