Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.
Fotografija: Nemški potrošniki menijo, da obstaja veliko tveganje, da bo nemško gospodarstvo zaradi vojne v Ukrajini in inflacije zapadlo v recesijo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Nemški potrošniki menijo, da obstaja veliko tveganje, da bo nemško gospodarstvo zaradi vojne v Ukrajini in inflacije zapadlo v recesijo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Zaupanje nemških potrošnikov je ob naraščajoči inflaciji na najnižji ravni v zgodovini, hkrati pa so tudi nemška podjetja vse bolj zadržana pri zaposlovanju. Pri podjetjih se je kazalnik zaposlovanja junija namreč oblikoval pri 103,3 točke, potem ko je bil maja pri 104 točkah.

Največja skrb so vse višji življenjski stroški

Nemški raziskovalni inštitut GfK je vrednost kazalnika za julij, ki ga izračunavajo za mesec vnaprej, postavil pri -27,4 točke, še junija je bil pri -26 točkah. Padec so zabeležili, potem ko zaradi vojne v Ukrajini vse bolj narašča inflacija.

image_alt
Titani in bogovi biznisa

Kot rezultate pojasnjuje Rolf Bürkl iz GfK, je stanje slabše predvsem zaradi naraščanja življenjskih stroškov. Vojna v Ukrajini je namreč vplivala na rast stroškov tiste energije, hrane in surovin, ki jih dobavljata Ukrajina in Rusija.

Maja so se cene življenjskih potrebščin v Nemčiji na letni ravni zvišale za 7,9 odstotka, to je obenem najvišja stopnja cen življenjskih potrebščin po združitvi obeh Nemčij leta 1990 in hkrati bistveno nad dvema odstotkoma - dva odstotka sta cilj centralnih bank.

Nemci pesimistični glede prihodnosti

Bürkl nadaljuje, da so na negativno razpoloženje potrošnikov vplivale tudi prekinjene dobavne verige, ki so prav tako prispevale k višjim cenam, piše STA, ki navaja francosko tiskovno agencijo AFP.

STA tako omenja raziskavo, v kateri je sodelovalo okoli 2000 ljudi in je razkrila, da so Nemci znova postali bolj pesimistični glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. Omenjeni kazalec se je namreč junija znižal za 2,4 točke na -11,7 točke.

Kot navaja inštitut, potrošniki menijo, da obstaja veliko tveganje, da bo nemško gospodarstvo zaradi vojne v Ukrajini in inflacije zapadlo v recesijo.

Še vedno nameravajo zaposlovati proizvajalci elektronike in električne opreme, medtem ko se je kazalnik zaposlovanja znižal v proizvodnji in med ponudniki storitev. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Še vedno nameravajo zaposlovati proizvajalci elektronike in električne opreme, medtem ko se je kazalnik zaposlovanja znižal v proizvodnji in med ponudniki storitev. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Zadržani pri zaposlovanju

Nemci postajajo vse bolj zadržani tudi pri zaposlovanju novih kadrov, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik zaposlovanja se je namreč junija oblikoval pri 103,3 točke, medtem ko je bil maja pri 104 točkah.

Kljub temu povpraševanje po delovni sili ostaja visoko, ključen problem nemških podjetij še naprej ostaja pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

Še vedno nameravajo zaposlovati proizvajalci elektronike in električne opreme, medtem ko se je kazalnik zaposlovanja znižal v proizvodnji in med ponudniki storitev, iskanje novih kadrov pa se je ustavilo v kemični industriji. Obenem zaposlovati ne nameravajo podjetja v trgovini in gradbeništvu, vseeno pa gre trdit, da povpraševanje po novih kadrih ostaja visoko v številnih panogah.

Preberite še:

Več iz rubrike