Zlato kot strateška naložba v letu 2022

Zakaj je zlato pomembno? Vse kar morate vedeti o naložbi zlata!
Fotografija: Po pričakovanjih pa bo kovina leta 2022 ustvarila precejšnje donose FOTO: Delo
Odpri galerijo
Po pričakovanjih pa bo kovina leta 2022 ustvarila precejšnje donose FOTO: Delo

Zlato. Je svetleče, kovinsko in se zlahka stopi v palice, kovance ali nakit. Ne rjavi, ne korodira in ne razpade. Zlato je... no, zlato. Toda zakaj je zlato tako dragoceno, tako v naših mislih kot v realnosti, kot svetovna hranilnica vrednosti in menjalno sredstvo? Zakaj je srebro na drugem mestu in kaj šele ubogi stari baker, ki ima sicer veliko enakih fizikalnih lastnosti kot zlato?

Tveganja, povezana s strožjimi sankcijami Zahoda proti Rusiji, so vlagatelje in trgovce prisilila, da so se ozrli po varnejših sredstvih. Med njimi je tudi zlato. Od začetka leta se je vrednost te kovine povečala za 7,5 % in dosegla 1466 funtov za unčo (31,1035 grama).

Čeprav je količina zlata v svetovnem gospodarstvu omejena, je povečanje povpraševanja po tem sredstvu povzročilo rast borznih cen. Po pričakovanjih pa bo kovina leta 2022 ustvarila precejšnje donose, saj velja za varovalo pred večjimi gospodarskimi in geopolitičnimi motnjami.

Če bo inflacija rasla, bo to povzročilo višje cene zlata. FOTO: Delo
Če bo inflacija rasla, bo to povzročilo višje cene zlata. FOTO: Delo

Kaj spodbuja rast industrije zlata?

Povpraševanje po zlatu se običajno poveča zaradi globalnih političnih spopadov in trenj. V nemirnih časih se denar razvrednoti, delnice podjetij izgubijo vrednost,  kriptovalute pa postanejo nestabilne. V takšnih primerih se vlagatelji obračajo k zlatu, ki je sredstvo, ki se ne spreminja in dolgoročno raste.

Čeprav strokovnjaki pravijo, da zlato ne ščiti pred inflacijo, je resničnost drugačna. Petletna korelacija med cenami zlata in indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI) je 0,79, kar kaže na stabilno dolgoročno razmerje. Če bo inflacija rasla, bo to povzročilo višje cene zlata. Posledično se bo povečalo tudi število zlatokopov po vsem svetu.

Tri naložbe v zlato, ki jih je treba spremljati:

  • Enote ETF VanEck Gold Miners (GDX.US)

Borzno trgovalni sklad (ETF) VanEck Gold Miners sledi indeksu NYSE Arca Gold Miners (GDMNTR). Ta indeks zajema več kot 50 podjetij iz 9 različnih držav, pri katerih sodeluje tudi 5 največjih podjetij: Newmont Corporation, Barrick Gold Corporation, Franco-Nevada Corporation, Agnico Eagle Mines Limited in Wheaton Precious Metals Corp.

ETF VanEck Gold Miners ima 11,9 milijarde funtov sredstev v upravljanju (AUM). Vstopna cena delnic znaša 28,3 GBP, ciljna cena 34 GBP pa pomeni, da ima podjetje v naslednjih 12 mesecih 20-odstotni potencial rasti.

image_alt
Najdražji kosi nakita v zbirki Meghan Markle

  • Wheaton Precious Metals Corp. (WPM.US)

Wheaton Precious Metals Corp. je multinacionalna družba za pretakanje, ki je specializirana za plemenite kovine, kot so zlato, srebro in paladij. Wheatonov portfelj trenutno vključuje 24 aktivnih rudnikov in 12 projektov v razvoju.

Družba Wheaton ima inovativen poslovni model pretakanja, v okviru katerega financira rudarska podjetja za razvoj in širitev njihovih projektov. V zameno podjetje prejme proizvodnjo ene ali več kovin po znižani ceni. Poleg tega družba Wheaton ustvarja prihodek ob naraščajočih cenah kovin, zaradi česar je privlačnejša od drugih rudarskih podjetij. Stroški so vnaprej določeni, povprečna marža iz poslovanja pa znaša 76 %.

  • Rudarska družba Hecla (HL.US)

Družba Hecla Mining pridobiva in razvija rudnike ter prodaja zlato, srebro, svinec in cink. Podjetje in njegove hčerinske družbe dobavljajo plemenite kovine na mednarodni ravni in v ZDA. Podjetje je v zadnjih nekaj letih nabralo velike zaloge zlata in srebra, kar bi moralo pritegniti pozornost vlagateljev. Rezerve srebra so se med letoma 2020 in 2021 povečale s 188 milijonov unč na 200 milijonov unč.

Več iz rubrike