Recesija bo!

Več kot 60 odstotkov menedžerjev pravi, da grozi recesija ali pa je že tukaj.
Fotografija: Inflacija in pomanjkanje bosta povzročila ogromno dolgotrajno recesijo. Foto: Mirko Kunsic
Odpri galerijo
Inflacija in pomanjkanje bosta povzročila ogromno dolgotrajno recesijo. Foto: Mirko Kunsic

Ob pandemiji, vojni v Ukrajini, inflaciji, pomanjkanju surovin in hrane, geopolitični napetosti in podobnih okoliščinah, ki so  ohromile svetovno gospodarstvo, ne moremo mimo mračnih napovedi.

Nekateri analitiki svarijo, da bi lahko bila gospodarska kriza hujša kot v 30ih letih prejšnjega stoletja.

Kako črn scenarij se nam obeta?

Pokojni ekonomist John Kenneth Galbraith je slavno izjavil, da je bilo ekonomsko napovedovanje izumljeno, da bi astrologija izgledala ugledna.

Napovedi predvsem zaradi negotovosti, kako se bo dejansko razvijala svetovna dinamika in koliko časa bo negotovo slika na svetu še trajala, je izjemno težko podati.

A jasno je, da kriza terjala nove makroekonomske modele, kar se zdaj z obsežnimi injekcijami gospodarstvu po vseh državah že dogaja.

Kakšna pa bo recesija v resnici, bo najbrž bolj jasno čez nekaj tednov ali mesecev, ko bo tudi bolj razvidno več stvari. V ZDA predvsem vprašanje dogajanja na nepremičninskem trgu.

Kot poroča Wall Street Journal je nedavna raziskava med vodilnimi ameriškimi menedžerji  pokazala, da glede na stanje v knjigah naročil in splošne geopolitične okoliščine, večina, tj več kot 60 odstotkov menedžerjev pričakuje recesijo.

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Večina vodilnih delavcev pravi, da menijo, da se recesija grozi ali pa je že tukaj. To odraža hitro poslabšanje gospodarskih obetov med poslovnimi voditelji.

Inflacija se hitro spreminja v potencialno hiperinflacijo. Inflacija uničuje na desetine milijonov gospodinjstev, ki zaslužijo manj kot 55.000 dolarjev na leto, kar zajema približno  70 odstotkov Američanov.

Inflacija in pomanjkanje bosta povzročila ogromno dolgotrajno recesijo.

image_alt
»Najmočnejši človek na svetu« poziva k regulaciji kriptovalut

Iz preteklosti vemo, da se v ZDA zgodijo recesije takrat, ko indeksi padejo na približno 30 % - 35 %. ZDA je trenutno stagflacija, katera bo pravi obraz pokazala še ta teden.

Namreč, v tem tednu se bo zvrstilo v ZDA nekaj ključnih dogodkov, ki bodo zgovorni in pomenljivi.

Denimo v tem tednu bo objavljeno poročilo o stanovanjih, ki bo verjetno pokazalo upočasnjeno rast ter razpoloženje potrošnikov v okviru nepremičninske mrzlice, ki se opazno ohlaja.

Poleg tega se bo že začelo nakazovati, kako "napadalen" je medved, saj smo v medvedjem trendu in vprašanje je, v kolikšni meri in kdo bo ta trend izkoristil za nakup delnic po znižani ceni, a z dolgoročno potencialno višjo vrednostjo.

image_alt
WEF 2022: Slabo razpoložena svetovna finančna elita v Davosu

Več iz rubrike