»Najmočnejši človek na svetu« poziva k regulaciji kriptovalut

Poleg predsednika Fed, pa tudi švicarski regulator meni, da bi morali finančni nadzorniki storiti več za zaščito vlagateljev v kriptovalute.
Fotografija: Powell je dejal, da bo Fed še naprej zviševal obrestne mere. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Powell je dejal, da bo Fed še naprej zviševal obrestne mere. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Predsednik ameriške centralne banke (Fed), Jerome Powell, je na zaslišanju pred senatnim odborom za bančništvo v sredo, 22. junija, pojasnil namere Fed-a v boju proti inflaciji v ZDA, večkrat pa je tudi poudaril, da je potreben boljši regulativni okvir za kriptovalute. Določen ameriški senator je Powella sicer označil za trenutno »najmočnejšega človeka na svetu«.

Podoben sklep pa je isti dan sprejel tudi švicarski vrhovni tržni regulator, ki je pozval finančne nadzornike, naj sprejmejo več ukrepov za zaščito potrošnikov pred zlorabami v tem svobodnem sektorju.

Švicarji opozarjajo

Vlade po celem svetu poskušajo ugotoviti, kako najbolje nadzorovati trenutno 890 milijard dolarjev vreden trg kriptovalut, ki je zaenkrat zajet le z neenotno regulacijo. Regulatorji in oblikovalci politik se namreč že dolgo bojijo, da kriptovalute predstavljajo tveganje za potrošnike, pri čemer so bili ameriški nadzorniki vrednostnih papirjev med tistimi, ki so opozarjali na možnost manipulacije nepreglednih trgov kriptovalut, navaja Reuters.

image_alt
Kriptovalute: Ali Silicijeva dolina misli, da je Bitcoin prevara?

»Narediti je mogoče še veliko več,« je dejal Urban Angehrn, generalni direktor švicarskega organa za nadzor finančnega trga (FINMA). »Zdi se mi, da je veliko trgovanja z digitalnim premoženjem podobno ameriškemu borznemu trgu iz leta 1928, kjer so vse vrste zlorab, 'pump and dump', zdaj dejansko pogosto prisotne,« je dejal na konferenci v Zurichu.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
»Razmislimo tudi o možnostih tehnologije, da bi olajšali ravnanje z velikimi količinami podatkov in zaščitili potrošnike pred trgovanjem na trgih z zlorabami,« je po navedbi Reuters še dejal Angehrn. Trgi kriptovalut so bili sicer v zadnjih nekaj tednih po izbruhih v več velikih podjetjih v razsulu in nemiru.«

Celoten trg kriptovalut je sicer nedavno padel iz rekordnih 3000 milijard dolarjev na približno 900 milijard dolarjev. Izgube pa so se še povečale, potem ko je ameriški posojilodajalec kriptovalut Celsius Network prejšnji teden zamrznil račune svojih 1,7 milijona strank. Poznavalci menijo, da bodo težave Celsiusa verjetno povečale pritisk ameriških regulatorjev na sektor, ki je zaradi drugih letošnjih kriz že v defenzivi.

Recesija je zagotovo možna

Powell je na zaslišanju v kongresu pojasnil, da mora ameriška centralna banka »nadaljevati« in še naprej dvigovati obrestne mere, da bi znižala inflacijo, tudi če to pomeni, da se bo gospodarstvo soočilo z večjo brezposelnostjo in morebitno recesijo. Dejal je, da bo mehak pristanek »zelo zahteven« in da je recesija »zagotovo možna«.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

»Ne poskušamo sprožiti recesije in menimo, da nam je ne bo treba sprožiti, vendar menimo, da je nujno potrebno, da ponovno vzpostavimo stabilnost cen, res tako v korist trga dela kot česar koli drugega,« je dejal Powell, ki ga je senator John Kennedy sicer označil za »najmočnejšega človeka« na svetu.

Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke (Fed), Washington, D.C., ZDA, 22. junij 2022. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters
Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke (Fed), Washington, D.C., ZDA, 22. junij 2022. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters
Inflacija v ZDA je bila maja še vedno najvišja v štirih desetletjih in je znašala 8,6 odstotka, kar je nova visoka vrednost, ki je presenetila ekonomiste, trgovce in celo predstavnike Fed-a. Powell je dejal, da bo Fed še naprej zviševal obrestne mere, dokler ne bo videl jasnega znaka, da se inflacija ohlaja. »Finančni pogoji so že ovrednotili dodatna zvišanja obrestnih mer, vendar moramo nadaljevati in jih izvesti.«

Obrestna mera za zvezna sredstva je sicer trenutno v razponu med 1,5  in 1,75 odstotka, vendar pa revidirane projekcije uradnikov Fed iz prejšnjega tedna kažejo, da naj bi se obrestna mera do konca leta dvignila na 3,25 oziroma 3,5 odstotka.

image_alt
ECB obljublja pomoč južnim evropskim državam v krizi

Medtem so trije ameriški senatorji Powella izzvali z vprašanji o kriptovalutah, zlasti o regulaciji, računovodski obravnavi digitalnih sredstev in trenutnem zlomu na trgu kriptovalut, povzema spletni portal CoinDesk. »Enaka dejavnost bi morala imeti enako regulacijo ne glede na to, kje se pojavi, kar pa trenutno ni tako, saj je veliko digitalnih finančnih produktov v nekaterih pogledih precej podobnih produktom, ki so obstajali v bančnem sistemu ali na kapitalskih trgih, vendar preprosto niso regulirani na enak način,« je odgovoril Powell in dodal: »Zato moramo to storiti.«

Več iz rubrike