Kriptovalute: Ali Silicijeva dolina misli, da je Bitcoin prevara?

Cena bitcoina, največje kriptovalute na svetu, je samo včeraj, 13. junija, padla za kar 15 odstotkov, kar je bil velik udarec za trg kriptovalut.
Fotografija: Bitcoin je doživel silovit padec in s seboj v območje rdečih številk potegnil večino ostalih kriptovalut. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin je doživel silovit padec in s seboj v območje rdečih številk potegnil večino ostalih kriptovalut. Foto: Shutterstock

Bitcoin je v ponedeljek, 13. junija, padel na 22.600 dolarjev in s tem dosegel novo najnižjo vrednost zadnjih 18 mesecev. Padec se je zgodil, ko je glavno ameriško podjetje za posojanje kriptovalut Celsius Network zamrznilo izplačila in prenose, pri čemer je kot razlog navedlo »ekstremne« razmere. Na splošno so trgi kriptovalut v zadnjih nekaj tednih sicer padli, saj so se vlagatelji zaradi vse višjih obrestnih mer in naraščajoče inflacije začeli izogibati bolj tveganim sredstvom na finančnih trgih.

Celsius Network je 'ohladil' bitcoin

Celsius Network je sicer ameriška platforma za finančno tehnologijo (FinTech), ki potrošnikom in svoji skupnosti ponuja različne finančne storitve. Družba Celsius ima približno 11,8 milijarde dolarjev sredstev, strankam, ki na njeno platformo »položijo« kriptovalute, pa ponuja obrestovane produkte. Kriptovalute nato posoja in tako zasluži donos, navaja Reuters.

image_alt
Masaker na trgu kriptovalut in fiasko s 'stabilnim' kovancem

Podjetje Celsius je v nedeljo zvečer v objavi na svojem blogu zapisalo, da je zamrznilo izplačila in prenose med računi, »da bi stabiliziralo likvidnost in poslovanje, medtem ko sprejemamo ukrepe za ohranitev in zaščito sredstev«. »Ta ukrep smo sprejeli danes, da bi Celsiusu omogočili boljši položaj za izpolnjevanje obveznosti glede izplačil,« je po navedbi Reuterja dejalo podjetje.

Po njihovi objavi, da so zamrznili izplačila in prenose zaradi »ekstremnih« razmer, se je bitcoin dotaknil 18-mesečnega dna, skupna vrednost kriptovalut pa je prvič po januarju 2021 padla pod 1000 milijard dolarjev. »To je še vedno neprijeten trenutek in okoli kriptovalut na splošno obstaja nekaj 'tveganja širjenja okužbe',« je dejal Joseph Edwards, vodja finančne strategije v podjetju za upravljanje skladov Solrise Finance.

Napetost na finančnih trgih

Na poteze vlagateljev, da se znebijo bolj tveganih sredstev na finančnih trgih, pa je gotovo vplivalo tudi nedavno poročilo glede ponovnega zvišanja inflacije v ZDA. Kot smo že pisali, je v petek, 10. junija, ameriški Urad za statistiko dela (BLS) objavil poročilo glede inflacije za mesec maj. Inflacija se je v ZDA nepričakovano ponovno povečala na 8,6 odstotka in s tem presenetila marsikaterega vlagatelja.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

Medtem pa Jim Cramer, ki je sicer voditelj oddaje Mad Money na televiziji CNBC in voditelj oddaje Squawk on the Street, s svojimi občutki povzroča dodatne napetosti na finančnih trgih. Med svojim potovanjem v San Francisco prejšnji teden je v pogovoru s tehnološkimi vodstvenimi delavci izven etra namreč dejal, da »je dobil občutek, da Silicijeva dolina meni, da so kriptovalute prevara in da so njeni promotorji nič hudega slutečim vlagateljem pobrali ogromno denarja,« navaja CNBC.

Jim Cramer. Foto: Tulane Public Relations / Wikipedia
Jim Cramer. Foto: Tulane Public Relations / Wikipedia

Cramer se je spraševal, ali bodo tisti, ki jih je imenoval »bitcon obsedenci«, zlahka prišli na trg kriptovalut, da bi zajezili krvavitev, kot so to storili v preteklosti. Padec bitcoina in trga kriptovalut na splošno nista sistemsko tveganje, temveč »nujno čiščenje špekulacij«, je še dodal Cramer.

 

Več iz rubrike