Masaker na trgu kriptovalut in fiasko s 'stabilnim' kovancem

Včeraj, 12. maja, je bilo v enem dnevi s celotnega trga kriptovalut izbrisanih več kot 200 milijard dolarjev, razprodaja se nadaljuje.
Fotografija: Trg kriptovalut je v rdečih številkah. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Trg kriptovalut je v rdečih številkah. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Cena največje kriptovalute na svetu, bitcoina, je v četrtek, 12. maja, padla pod 26.000 dolarjev in dosegla najnižjo raven zadnjih 16 mesecev. Dodaten strah pa je na trg prinesel tudi polom s t. i. algoritemskim stabilnim kovancem Terra USD (UST), ki naj bi bil v razmerju 1:1 vezan na ameriški dolar. Luna, »sestrska kriptovaluta kontroverznega stablecoina«, je iz najvišje dosežene vrednosti 119 dolarjev padla na skoraj 0 dolarjev.

Beg od kriptovalut

Cena bitcoina je v četrtek zjutraj, po podatkih družbe Coin Metrics, padla celo na 25.401 dolarja. To pomeni, da se je kriptovaluta prvič po 26. decembru 2020 potopila pod raven 27.000 dolarjev. Bitcoin je sicer najvišjo vrednost vseh časov dosegel lani pri 69.000 dolarjih.

image_alt
Vrednost bitcoina prepolovljena, 40 % investitorjev globoko pod vodo

Vlagatelji bežijo od kriptovalut v času, ko so delniški trgi zaradi strahu pred naraščajočimi cenami in poslabšanjem gospodarskih obetov padli z najvišjih vrednosti v času pandemije covida-19. Podatki o inflaciji v ZDA, objavljeni v sredo, 11. maja, so pokazali, da so cene blaga in storitev aprila poskočile za 8,3 odstotka, kar je več od pričakovanj analitikov in blizu najvišje ravni v 40 letih, vendar kljub temu manj kot mesec pred tem.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Vlagatelje v kriptovalute obremenjuje tudi propad protokola za stabilno valuto Terra, navaja CNBC. Terra USD ali UST naj bi odražal vrednost dolarja. Vendar je v sredo padel na manj kot 30 centov, kar je omajalo zaupanje vlagateljev v tako imenovani decentralizirani finančni prostor (DeFi).

image_alt
Panika na newyorški borzi in ekstremen strah na trgu kriptovalut

Vlagatelji v digitalne valute se sicer v času nestanovitnosti na trgih pogosto zatečejo k stabilnim kovancem zaradi varnosti, toda UST, algoritemski stablecoin, ki temelji na kodi in ne na denarju v rezervi, je težko ohranil stabilno vrednost, saj so se imetniki množično odločali za izstop.

V četrtek je Binance, ena največjih svetovnih kripto borz, sporočila, da blockchain omrežje Terra, ki ima pod okriljem tudi z UST-jem povezan žeton Luna, »doživlja počasnost in preobremenjenost«, povzema CNBC. Binance navaja, da je zaradi tega na njihovi borzi »velik obseg čakajočih transakcij za umik iz omrežja Terra«, kar je znak, da vlagatelji hitijo s prodajo žetona Luna.

Do Kwon, ustanovitelj podjetja Terraform Labs (TFL) - organizacije, ki stoji za UST-jem, kriptovaluto Terra (Luna) in Luna Foundation Guard (LFG) - je sicer kmalu po katastrofalnem padcu v nizu tvitov objavil posodobitev razmer in načrt, za katerega pa mnogi menijo, da ne bo uspel. Na družbenih omrežjih se celo pojavljajo teorije, da so padec namenoma sprožile določene banke, ki pa so trditve takoj obtožile in ovrgle.

image_alt
Združeno kraljestvo pošilja mešane signale v svet kriptovalut

Več iz rubrike