Vrednost bitcoina prepolovljena, 40 % investitorjev globoko pod vodo

Bitcoin je upadel za skoraj 55 %. Je to bankrot številnih investitorjev? In še: zdaj se ve, kriptovalute ne deluje kot varovalka pred inflacijo.
Fotografija: Velika izguba investitorjev v bitcoine. Foto: REUTERS/Marco Bello
Odpri galerijo
Velika izguba investitorjev v bitcoine. Foto: REUTERS/Marco Bello

CNBC.com, vodilni svetovni ponudnik poslovnih novic in poročanja o finančnih trgih v realnem času, poroča, da bitcoin  v primerjavi z novembrskim vrhom upadel za skoraj 55 %. To pomeni, da je zdaj kar 40 % imetnikov te kriptovalute pod vodo. Ali povedano drugače: 40 odstotkov investitorjev v bitcoin čuti zaradi padca vrednosti velikanske izgube, kažejo novi podatki Glassnode.

image_alt
Panika na newyorški borzi in ekstremen strah na trgu kriptovalut

Samo v zadnjem mesecu je 15,5 % vseh bitcoin denarnic padlo v nerealizirano izgubo, saj je najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu padla na raven 31.000 dolarjev, kar je sledilo nižjim zalogam tehnologije.

Tesna povezanost Bitcoina z Nasdaqom izpodbija argument, da kriptovaluta deluje kot varovanje pred inflacijo.

Vrednost bitcoina je nižja za kar 50%. Kakšne izgube beležijo po svetu? Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Vrednost bitcoina je nižja za kar 50%. Kakšne izgube beležijo po svetu? Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Analitiki iz Glassnode so prav tako opazili priliv "nujnih transakcij" sredi te zadnje razprodaje, pri kateri so vlagatelji plačali višje provizije, kar kaže, da so bili pripravljeni plačati premijo, da bi pospešili transakcijske čase.

Skupna vrednost vseh plačanih provizij za transakcije v verigi je v zadnjem tednu dosegla 3,07 bitcoina, kar je največja vrednost, zabeležena v njenem naboru podatkov.

Če izolirate  kratkoročne imetnike, ki so postali imetniki bitcoinov v zadnjih šestih mesecih, ko je cena bitcoina dosegla vrh pri okoli 69.000 dolarjih, je padec velik, saj je samo v zadnjem mesecu 15,5 % vseh bitcoin denarnic padlo v nerealizirano izgubo, saj je najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu padla na raven 31.000 dolarjev, kar je sledilo nižjim zalogam tehnologije. Tesna povezanost Bitcoina z Nasdaqom izpodbija argument, da kriptovaluta deluje kot varovanje pred inflacijo.

image_alt
Združeno kraljestvo pošilja mešane signale v svet kriptovalut

Denarnice z več kot 10.000 bitcoini so bile v zadnjih nekaj tednih še posebej pomembna distribucijska sila. In čeprav je med malimi vlagatelji več prepričanja – podatki kažejo, da so tisti, ki imajo manj kot 1 bitcoin, najmočnejši akumulatorji – je akumulacija med temi manjšimi imetniki občutno šibkejša, kot je bila februarja in marca.

Fundstrat Global Advisors ocenjuje najnižjo vrednost približno 29.000 dolarjev na kovanec, podjetje pa zdaj svetuje strankam, da kupijo eno do trimesečno zaščito za dolge pozicije.

Perspektiva bitcoina: bodo zmagali zagovorniki ali skeptiki

Smrt bitcoina nekateri napovedujejo že od samega začetka, a se je zaenkrat bitcoin vedno vrnil močnejši kot prej. Ob vsakem večjem padcu cen kriptovalut v zgodovini se pojavi veliko glasov, ki trdijo, da je revolucije konec še preden se je zares začela.

Legendarni finančniki in investitorji sploh ne verjamejo v obstoj kriptosveta, a dejstvo je, da se je v zadnjih nekaj letih zgodil po večjih padcih vedno še večji "comeback".

Bo tudi tokrat tako? Se bodo kriptovalute tudi tokrat vrnile močnejše kot prej? Odgovor na to vprašanje je vreden en milijon dolarjev. Si ga upate odgovoriti z investicijo v bitcoin?!

image_alt
Warren Buffett o kravi, ki daje mleko in o bitcoinu, ki ne da nič

Več iz rubrike