Naši ribiči ulovijo vse manj sardel in sardonov

Ribolov je danes eden najmočneje rastočih gospodarskih sektorjev v Evropi. Naši ribiči so po podatkih Sursa lani ulovili okoli 126 ton svežih ribiških proizvodov, kar je za dva odstotka manj kot leta 2017, njihova skupna odkupna vrednost pa je bila za okoli tri odstotke nižja (okoli 864.000 evrov) kot leto prej.
Fotografija: Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Foto Uroš Hočevar

Okoli 75 odstotkov skupnega ulova je bilo rib, odstotek svežih rakov in 24 odstotkov mehkužcev, med katerimi so prevladovale muškatne hobotnice. Najvišje povprečne prodajne cene so dosegli sveži rombi, pritlikavi lignji, korbeli, morske spake, kantarji (15 evrov za kilogram ali več), so sporočili iz Zavoda za ribištvo Slovenije.

ribe Foto Dk
ribe Foto Dk


Podatki za zadnjih deset let, ki so nam jih posredovali z Zavoda za ribištvo, pa rišejo dokaj klavrno sliko. Po letu 2011 je viden precejšnji upad ulova, »kar je deloma povezano s prenehanjem delovanja ribiških plovil Riba I in Riba II. Ti plovili sta s pelagičnimi vlečnimi mrežami lovili najpomembnejši komercialni vrsti rib za slovensko ribištvo, sardelo in sardona.«

...
...


Prav ulov slednjih pa se je v zadnjih desetih letih najbolj zmanjšal.
Po letu 2013 je upadel tudi ulov mola, pravijo na zavodu. »Ulov se med drugim tudi zaradi izčrpanosti ribolovnih virov iz leta v leto zmanjšuje. Ocene staležev nekaterih pomembnejših vrst rib v Jadranskem morju namreč že več let kažejo na slabo stanje,« poudarjajo in dodajajo, da pa so nekatere druge ribolovne vrste, »npr. morski list, ligenj, muškatna hobotnica, glede na količine ulova slovenskih ribičev v zadnjih letih na približno enaki ravni, z manjšimi nihanji v posameznih letih«. Sodeč po količini lova si je opomogla tudi orada. Skupaj s količino rib pa je vse manj tudi ribičev. Leta 2017 je bil pri nas zaposlen 101 ribič, kar je sedem odstotkov manj kot leta 2008 in kar 20 odstotkov manj kot leta 2014, ko je bilo zaposlenih največ ribičev v zadnjih desetih letih.

Več iz rubrike

ikonomija

Podjetja se zavedajo možnosti ponovnega vala okužb in se nanj pripravljajo

»V digitalizacijo poslovanja so zdaj zagrizli vsi, drugače ne bo poslovanja ob morebitnem novem valu okužb« pravi direktor podjetja BASS Aleksander Bastl. O tem kako se pripraviti na nov …

ikonomija

Volčja lakota po rastlinskem »mesu«

Rastlinsko meso in veganski izdelki že dolgo niso več na robu družbe in niti zgolj prehrana čudakov. Pravzaprav analitiki pravijo, da se splača vlagati v prehrano zgolj rastlinskega izvora, saj priha…

ikonomija

Slovensko rastlinsko meso Amaze

Nova zvezda na trgu veganskih izdelkov je grah. Do leta 2026 naj bi svetovni prihodki od grahovih beljakovin znašali 104 milijone dolarjev, je ugotovilo raziskovalno podjetje Future Market Insights. …

ikonomija

Hitra hrana brez mesa in evropski boj proti njej

Povečuje se tudi povpraševanje po hitri rastlinski hrani. McDonald's je že pred dvema letoma predstavil veganski burger v svojih poslovalnicah na Švedskem in Finskem, letos aprila tudi v Nemčiji.…

Komentarji: