Žalna slovesnost izumrlim vrstam

Uredništvo SK
Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje. REUTERS

Mladi za podnebno pravičnost so opozorili na nevarnost izgube biodiverzitete. "Človek je del narave, Zemlja pa je z vsem živežem naš edini dom, ki ga moramo začeti obravnavati z več solidarnosti," so izpostavili pred vlado.

Vlado so pozvali k sprejemu ukrepov za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, lokalno in polnovredno prehrano. Vlada naj zagotovi tudi strokovno izvajanje zakona o ohranjanju narave s ciljem preprečitve upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

Izpostavili so, da ljudje predstavljamo zgolj 0,01 odstotka biomase na Zemlji, a po naši zaslugi vrste izumirajo vsaj 10- do 1000-krat hitreje kot v zadnjih 10 milijonih let. "Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje," so nanizali in opozorili, da bodo te izgube vodile v drastične spremembe v naravi.

Upanje je v tem, da se narava lahko presenetljivo hitro obnovi, če ji damo možnost, so dodali. "Ohranjanje in restavriranje naravnih ekosistemov je najbolj preprost, poceni in učinkovit način za solidarnostno bivanje z naravo," so ocenili in izpostavili nujnost transformacije družbeno-ekonomskega sistema in nujnost družbeno-kulturne transformacije.