Kitajska razvija ultra hitro vesoljsko letalo

Kitajsko podjetje Space Transportation razvija izjemno hitro letalo, ki bo lahko iz New Yorka v Peking poletelo v manj kot eni uri.
Fotografija: Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches
Odpri galerijo
Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches

Kitajsko podjetje Space Transportation razvija izjemno hitro letalo, ki bo dvakrat hitrejše od Concorda in bo lahko iz New Yorka v Peking poletelo v manj kot eni uri.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

S hitrostjo 4300 kilometrov na uro

'Raketa s krili', kot so v podjetju poimenovali letalo, bo namenjena vesoljskemu turizmu in potovanju od točke do točke.

»Razvijamo raketo s krili za hiter prevoz od točke do točke, cenejšo od raket, ki prevažajo satelite, in hitrejšo od tradicionalnih letal,« obljublja podjetje.

Space Transportation s sedežem v Pekingu vesoljsko plovilo Tianxing I razvija že od leta 2018 v upanju, da bo izstreljeno leta 2025. Letalo bo s hitrostjo 4300 kilometrov na uro potovalo dvakrat hitreje kot Concorde, za pot od Pekinga do New Yorka pa bi lahko potrebovalo samo 60 minut.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

V prihodnosti tudi orbitalna različica

Za razliko od drugih do sedaj predstavljenih konceptov vesoljskih letal bo to vzletalo in pristajalo navpično. Na spletni strani podjetja je objavljen videoposnetek, ki prikazuje letalo, pritrjeno na delta krilo z raketami, ki se na doseženi določeni višini ločijo. Raketa se nato vrne na tla in čaka na naslednjo izstrelitev letala.

Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches
Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches

Poskusni testi so pokazali, da lahko raketa uspešno vzleti in pristane, v prihodnjih letih pa si prizadevajo za testiranje orbitalnega vesoljskega vozila s posadko, navaja DailyMail. Ta različica vesoljskega letala naj bi potnike popeljala v vesolje, pri čemer bi krožili okoli planeta in se nato vrnili na Zemljo.

Cena še ni znana

To ni edino kitajsko vesoljsko podjetje, ki poskuša vstopiti na zelo konkurenčen trg. Oktobra leta 2021 je namreč podjetje CAS Space razkrilo prve zasnove svoje komercialne rakete, za katero nekateri menijo, da je presenetljivo podobna raketi New Shepard podjetja Blue Origin.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Nedavno je podrobnosti o lastnem vesoljskem letalu predstavila tudi družba s sedežem v Seattlu Radian Aerospace.

V zadnjem času se vesoljska industrija razvija nekoliko hitreje, ugotavljajo poznavalci. Velik del zaslug za to pripisujejo trem glavnim akterjem – SpaceX, Blue Origin in Virgin Galactic, saj so z nenehnim tekmovanjem, kdo bo prvi izvedel komercialno suborbitalni let, pritegnili pozornost bogatih vlagateljev, kar je mladim akterjem z omejenimi finančnimi sredstvi pomagalo pri razvoju.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Kot še navaja Daily Mail, za zdaj cene poletov še niso znane, pričakujejo pa, da bodo te nižje kot pri izstrelitvi rakete, prevoz pa bo hkrati veliko hitrejši kot s tradicionalnim letalom. 

Več iz rubrike