V samo enem tednu ob šest milijard dolarjev

Še nedolgo nazaj najbogatejši Zemljan se sooča z rekordnimi izgubami.
Fotografija: Bernard Arnault. FOTO: REUTERS/Martin Bureau
Odpri galerijo
Bernard Arnault. FOTO: REUTERS/Martin Bureau

Po poročilu o zaslužku luksuznega modnega velikana LVMH je bogastvo njegovega predsednika in izvršnega direktorja Bernarda Arnaulta zdrsnilo na 106,2 milijarde dolarjev, kar je skoraj šest milijard v primerjavi s 112,1 milijarde dolarjev pred tednom.

Delnice LVMH so se med tednom do 31. julija znižale za 8 odstotkov, potem ko je podjetje v ponedeljek razkrilo, da so njegova podjetja - med njimi Louis Vuitton, Fenty in Hennessy - v prvi polovici leta 2020 ustvarila približno 21,7 milijarde dolarjev prodaje, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Medtem ko so analitiki pričakovali, da bo prodaja upadla za približno toliko, je dobiček družbe LVMH upadel za vrtoglavih 84 odstotkov na približno 615 milijonov dolarjev - precej pod oceno analitikov. Delnice so v ponedeljek po objavi rezultatov  poslovanja padle za 4 odstotke.»LVMH je pokazal izjemno odpornost na hudo zdravstveno krizo, ki jo je doživel svet v prvi polovici leta 2020; naši uslužbenci so pokazali izjemno spretnost pri izvajanju ukrepov za prilagoditev stroškov in pospešitev rasti spletne prodaje,« je optimistično v izjavi, ki je bila objavljena ob poročilu o zaslužku, dejal 71-letni Arnault.

Kljub močnemu oživljanju prodaje na Kitajskem v drugem četrtletju je luksuzni konglomerat za svoje slabe zmogljivosti krivil dolgotrajna zaprtja svojih trgovin in proizvodnih lokacij drugod po svetu in nenehno omejitev mednarodnih potovanj.

Arnault je vidno kariero začel graditi s 15-imi milijoni dolarjev iz očetovega relativno majhnega gradbenega podjetja, s katerimi je leta 1985 kupil blagovno znamko Christiana Diorja. Do konca lanskega je leta nabral 100 milijard dolarjev bogastva in začasno prehitel Jeffa Bezosa, ko je postal najbogatejša oseba na svetu.

Zaradi korona udarca modne industrije je upad neto vrednosti Arnaulta od petka, 24. julija, največji med svetovnimi milijarderji med tednom. V nasprotju s tem je bil Jeff Bezos, najbogatejša oseba na svetu, največji dobičkar v tednu, ki je svojemu premoženju dodal več kot 3 milijarde dolarjev in v petek zabeležil 181 milijard dolarjev svojega bogastva.
 

Več iz rubrike

finance

Naraščajoči trend decentralizirane finance ponesel čez nov mejnik

Pozitivni trend trga decentraliziranih financ se ne upočasnjuje. V preteklih dneh je bil dosežen še en pomemben mejnik.

finance

Warren Buffett v Bank of America vložil 1,2 milijarde dolarjev

Warren Buffett je zgolj v osmih dneh povečal lastniški delež v Bank of America in skupno porabil 1,2 milijarde dolarjev.

finance

Nokia: napoved velika, delnice visoko

Koronavirusna kriza ni ustavila delnic družbe Nokia. Ravno nasprotno. Samozavestna napoved poslovodstva je pospešila rast cene delnic.

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

Komentarji: