Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.
Fotografija: Recesijo običajno opredelimo kot dve zaporedni četrtini zmanjšanja BDP. FOTO: Valen_dinka / Shutterstock
Odpri galerijo
Recesijo običajno opredelimo kot dve zaporedni četrtini zmanjšanja BDP. FOTO: Valen_dinka / Shutterstock

Španija je zapadla v recesijo v drugem četrtletju letošnjega leta, potem ko je državni bruto domači proizvod (BDP) zaradi pandemije covida-19 upadel za 18,5 odstotka, so v petek pokazali uradni podatki.

V prvem četrtletju se je rast zmanjšala za 5,2 odstotka, so sporočili z Nacionalnega statističnega urada (INE). Recesijo običajno opredelimo kot dve zaporedni četrtini zmanjšanja BDP.

Prva ocena INE je v glavnem skladna z napovedjo Banke Španije, ki je v obdobju med aprilom in junijem na vrhuncu zaustavitve gospodarstva zabeležila krčenje med 16 in 22 odstotki za obdobje med aprilom in junijem.

Omejitve, uvedene v izrednem stanju, ki so se začele vršiti sredi marca, so bile postopoma odpravljene maja in junija.Poslovni sektor, promet in hotelirstvo so bili močno prizadeti, kar 40 odstotkov bolj v primerjavi s prvim četrtletjem. Turizem, steber španskega gospodarstva, ki predstavlja 12 odstotkov BDP, je v primerjavi z istim obdobjem lani doživel 60-odstotni padec prihodkov.

Gradbeništvo je upadlo za 24 odstotkov v primerjavi s prvim četrtletjem, industrija pa za 18,5 odstotka. Potrošnja gospodinjstev se je zmanjšala za približno 21 odstotkov, poslovne naložbe za 22 odstotkov, izvoz pa za približno tretjino.

Španska vlada meni, da se bo gospodarstvo v letu 2020 zmanjšalo za 9,2 odstotka, vendar Banka Španije opozarja, da bi ta številka lahko narasla tudi do 15 odstotkov.
Rekordni padec španskega BDP v višini 18,5 odstotka je verjetno eden največjih padcev katere koli države območja evra v drugem četrtletju. FOTO: REUTERS/Sergio Perez 
Rekordni padec španskega BDP v višini 18,5 odstotka je verjetno eden največjih padcev katere koli države območja evra v drugem četrtletju. FOTO: REUTERS/Sergio Perez 

Analitiki pri Capital Economics pričakujejo, da se bo špansko gospodarstvo letos »zmanjšalo za približno 12 odstotkov, nato pa bo počasi okrevalo.«

»Rekordni padec španskega BDP v višini 18,5 odstotka je verjetno eden največjih padcev katere koli države območja evra v drugem četrtletju, kar kaže na resnost zapore države in njeno počasno oziroma delno okrevanje,« so zapisali.

Država bo sicer imela veliko koristi od 750 milijard evrov težkega koronavirus sklada, ki ga je 27 držav članic Evropske unije potrdilo 21. julija. V skladu z načrtom EU bo Španija prejela 140 milijard evrov, od tega nekaj več kot polovico - oziroma 73 milijard evrov - v obliki subvencij, preostanek pa v obliki posojil.


Po besedah ​​ministrice za finance Nadie Calviño so ukrepi, ki jih je sprejela vlada za spodbujanje gospodarstva - na primer razširitev sheme, državna posojila, subvencije za samozaposlene - Španiji omogočili, da se izogne ​​»več kot 25-odstotnem padcu BDP.«

Število brezposelnih se je v Španiji aprila povečalo za 280.000 na 3,8 milijona. Pandemija pa je samo v drugem četrtletju dodatno terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju. Na sto tisoče ljudi je tudi doma na čakanju na delo. 

Vlada pravi, da je brezposelnost do konca junija dosegla 15,3 odstotka in naj bi do konca leta dosegla 19 odstotkov, čeprav Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da bo ta številka narasla na kar 20,8 odstotka.
 

Več iz rubrike

Komentarji: