Rast gospodarstva Severne Koreje - prvič v treh letih

V nasprotju s svetovnim trendom je gospodarstvo v Severni Koreji očitno v porastu. V glavnem izolirana država ima koristi od močnih gradbenih dejavnosti.
Fotografija: FOTO: Ed Jones / AFP
Odpri galerijo
FOTO: Ed Jones / AFP

Po ocenah Južne Koreje je gospodarstvo izključene Severne Koreje v letu 2019 spet nekoliko naraslo, prvič po treh letih zaradi močnejših gradbenih dejavnosti in povečanja storitev.

Bruto domači proizvod (BDP) sosednje države je zrasel za 0,4 odstotka, je centralna banka v Seulu zapisala v poročilu, objavljenem v petek. Po ocenah se je BDP v letu 2017 zmanjšal za 3,5 odstotka, leta 2018 pa za 4,2 odstotka.Izračuni BDP veljajo za negotove, saj iz socialistične države skorajda ni objavljenih podatkov o gospodarski uspešnosti. Centralna banka v Južni Koreji uporablja predvsem podatke tajnih služb in raziskovalnih inštitutov, ki so specializirani za Severno Korejo.

FOTO: KCNA / Reuters
FOTO: KCNA / Reuters
Gradbena dejavnost v Severni Koreji se je v letu 2019 povečala za 2,9 odstotka v primerjavi z letom prej, poroča banka. Slednje je posledica razvoja turističnih površin in izgradnje elektrarn.

Severna Koreja je decembra slavila dokončanje posodobitve oddaljenega mesta Samjiyon na severu države. Prenova mesta je tudi del razvojnih načrtov vladarja Kim Jong Un-a za izgradnjo neodvisnega gospodarstva. Za Severno Korejo - zaradi svojega jedrskega orožja - veljajo mednarodne sankcije, ki zavirajo gospodarski razvoj države.

Po podatkih iz Seula se je lani povečala tudi proizvodnja v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu, rudarstvo in proizvodnja pa sta se zmanjšala. Zunanja trgovina se je povečala za 14,1 odstotka na 3,24 milijarde dolarjev, uvoz je znašal 2,97 milijarde dolarjev, izvoz pa le 280 milijonov dolarjev.
 

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: