Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu Goldman Sachs, piše Bloomberg.
Fotografija: Padajoče realne obrestne mere v ZDA bi lahko ceno zlata potisnile na rekordno raven. FOTO: REUTERS/Jim Young 
Odpri galerijo
Padajoče realne obrestne mere v ZDA bi lahko ceno zlata potisnile na rekordno raven. FOTO: REUTERS/Jim Young 

Strokovnjaki so ugotovili, da so se strahovi pred inflacijo v državi močno povečali. Sentiment se je premaknil med pričakovano odločitvijo kongresa o novem krogu fiskalnih spodbud, ki naj bi okrepile gospodarstvo.

V tekočem letu je Federalni rezervni sistem (Fed) že povečal uravnoteženost na 2,8 trilijona dolarjev. Pri Goldman Sachsu so odkrito spregovorili o posledicah tovrstnih spodbud. Analitiki prepoznavajo in prikazujejo širšo sliko, ki se kaže na inflaciji.Banka je napovedala, da se bo cena zlata v letošnjem letu povzpela na 2300 tisoč dolarjev za unčo, kar je bistveno več od prej napovedanega rekorda - dva tisoč dolarjev. Trenutno je glavno sredstvo za ohranjanje premoženja že naraslo na 1950 dolarjev. Padajoče realne obrestne mere v ZDA bi lahko ceno zlata potisnile na rekordno raven, so mnenja bankirji.

Konec julija je dolar v primerjavi z eurom padel na dvoletni najnižji nivo. Trend se je stopnjeval, ko je EU predstavila načrt za oživitev gospodarstva, vreden 750 milijard evrov.

Junija je nekdanji predsednik investicijske banke Morgan Stanley in profesor z univerze Yale Stephen Roach, napovedal, da bo dolar v letih 2021–2022 izgubil tretjino vrednosti. Svojo napoved je pojasnil z nakopičenimi težavami ameriškega gospodarstva.
 

Več iz rubrike

Komentarji: