V začetku leta še rast cen nepremičnin, jesni se že pričakuje padec

V Sloveniji so se v prvih treh mesecih nepremičnine v povprečju podražile za dober odstotek. Že zdaj se beleži manjša prodaje, jeseni sledi še padec cen.
Fotografija: Cene nepremičnin v Sloveniji zadnja leta strmo rastejo tudi v primerjavi s tujino. Pozno jeseni je vendarle pričakovati padec. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Cene nepremičnin v Sloveniji zadnja leta strmo rastejo tudi v primerjavi s tujino. Pozno jeseni je vendarle pričakovati padec. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Trg nepremičnin v zadnjih mesecih praktično ni deloval in kot tak ni izkazoval realnega stanja. Prodaja se je sicer od marca pa do danes že znatno zmanjšala, cene pa so se v nekaterih segmentih zvišale tudi za 5 odstotkov, piše statistični urad. Zaradi izredno nizkih obrestnih mer nepremičnine zdaj, skupaj z zlatom postajajo tudi vse bolj mamljiva naložba.
 

Previdnost kupcev


Transakcije v prvih mesecih leta so bile po večini sklenjene že pred obdobjem pandemije, zato nekoliko pokvarijo pravo sliko trga. Banke zdaj že poročajo o ogromnem številu vlog za odlok plačila, novih kreditov pa je malo. Poznavalci nepremičninskega trga pravijo, da kupci nepremičnin zdaj predvsem potrpežljivo čakajo na velike spremembe in zgolj spremljajo gibanje cen, nakupov pa je zato manj.Zaradi nejasne prihodnosti se ljudje redkeje odločajo za dražje nakupe, kot so nepremičnine in avtomobili. Če prebivalstvo nima jasne slike prihodnosti in zagotovitve zaposlitve prihodnje leto se namreč poveča previdnost. Tako se poveča nadzor na lastno porabo, na splošno so vsi nakupi previdnejši.
 

Rast cen


Cene nepremičnin so v Sloveniji v prvem četrtletju vendarle zrasle; v povprečju za 1,1 odstotka. Povečale so se tako cene rabljenih kot tudi novih nepremičnin. Rast cen nepremičnin je pravzaprav slovenska stalnica, saj ponudba stanovanj in hiš nikakor ne dosega povpraševanja, opozarjajo poznavalci. V zadnjih petih letih se je temu pridružilo tudi ugodno kreditiranje, ki je povpraševanje še dodatno povečalo in rast cen pospešilo.

Če prebivalci nimajo jasno zagotovljene zaposlitve v prihodnosti se poveča previdnost pri porabi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Če prebivalci nimajo jasno zagotovljene zaposlitve v prihodnosti se poveča previdnost pri porabi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pravzaprav cene nepremičnin v Sloveniji že od leta 2015 rastejo celo hitreje kot v sosednji Avstriji. Pri tem vidno izstopa Ljubljana, kjer rast cen nepremičnin presega tudi tisto v avstrijski prestolnici Dunaj.

V prvih treh mesecih je izrazito večanje cen bilo zaznati pri stanovanjskih nepremičninah (v primerjavi z istim obdobjem lani za 5,5 odstotkov), kjer so še posebej rasle cene rabljenih stanovanj (6,5 odstotkov). Medtem so se znižale cene novih nepremičnin, še posebej novih družinskih hiš.
 

Poletni padec prodaje in jesensko nižanje cen


Čeprav so se cene zvišale pa se je dejanska prodaja nepremičnin v prvem četrtletju zmanjšala kar za četrtino. Če je še lansko zadnje četrtletje bilo prodanih 3565 nepremičnin, se je ta številka zmanjšala na 2857.
Zaradi manjšega obsega prodaje se je nepremičninski trg v prvem četrtletju zmanjšal za 70 milijonov evrov. FOTO: Leo Lintang/Shutterstock
Zaradi manjšega obsega prodaje se je nepremičninski trg v prvem četrtletju zmanjšal za 70 milijonov evrov. FOTO: Leo Lintang/Shutterstock


Pri padcu prodaje gre tudi za posledico odloka o ustavitvi aktivnosti na nepremičninskem trgu, ki je zaradi epidemije začel veljati marca letos. Zaradi manjšega obsega prodaje se je nepremičninski trg v prvem četrtletju zmanjšal za 70 milijonov evrov, od prejšnjega četrtletja, kar je najmanj po letu 2018.

Dodaten padec prodaje je pričakovati tudi v prihodnjih mesecih, cene pa se bodo na to predvidoma odzvale pozno jeseni, ko več ne bodo veljali interventni zakoni za blažitev posledic pandemije. Slednje bo razgalilo posledice pandemije in temu primerno se bodo morale prilagoditi tudi cene nepremičnin.

Več iz rubrike