Začetek konca; Naftni mogotci se prebujajo v novo realnost

Pandemija je izrazito zmanjšala povpraševanje po nafti, kar se bo verjetno kazalo tudi v prihodnje. OPEC že razmišlja o spremembi svojega osnovnega delovanja.
Fotografija: Države izvoznice nafte se soočajo s padcem porabe, cene in pa spremenjenimi nakupovalnimi navadami. Obeti za njih niso optimalni, zato številni deležniki v naftnem poslo že razmišljajo o izstopu iz te industrije. FOTO: Sergei Karpukhin/Reuters
Odpri galerijo
Države izvoznice nafte se soočajo s padcem porabe, cene in pa spremenjenimi nakupovalnimi navadami. Obeti za njih niso optimalni, zato številni deležniki v naftnem poslo že razmišljajo o izstopu iz te industrije. FOTO: Sergei Karpukhin/Reuters

Pandemija je v začetku leta zmanjšala porabo nafte skoraj za tretjino, kar je izrazito spremenilo ceno nafte. Spremembo naftnega trga je stalno spremljala povečana uporaba električnih vozil in pa zasuk na energetskem trgu zaradi velike želje po obnovljivih virih.
 

Konec nadvlade nafte


Skupina držav izvoznic nafte, ki je bolje poznana pod imenom OPEC, je že od svoje ustanovitve pred 60 leti glavna zagovornica nafte. Naftni mogotci se zdaj sprašujejo ali gre pri aktualnem padcu porabe nafte zgolj za začasno krizno situacijo, ali pa je dramatičen padec dolgoročni trend, ki narekuje korenite spremembe na trgu pogonski goriv. Zaradi prehoda na električen pogon praktično vseh oblik mobilnosti, je v daljavi namreč moč opaziti nadaljnje zmanjševanje porabe nafte.»Ključni ljudje pri proizvodnji nafte se zdaj vendarle prebujajo v novo realnost, ki pa jim nikakor ne da spati. Med drugim vsi tudi razmišljajo o morebitnem izhodu iz industrije,« za Reuters poudarja neimenovan vir, ki je blizu OPEC-a. Številni tako niso povsem prepričani, da se bo naftni trg sčasoma vrnil na pot stare slave.
 

Spremenjeni OPEC


Reuters je med drugim opravil pogovore s sedmimi vodilnimi posamezniki pri OPEC-u, ki so želeli ostati neimenovani. Ti pravijo, da niso povsem prepričani ali se bo cena nafte po letošnjem katastrofalnem letu naglo povečala. Sodček nafte je letos že padel pod 16 dolarjev, kar je spodbudilo razpravo o dolgoročnem poslovanju OPEC-a. Spomnimo, da so se naftne države še pred 12 leti kopale v denarju, ko je cena sodčka presegla tudi 145 dolarjev.

Vse kaže, da je OPEC zdaj pred dramatičnimi spremembami, saj rasti povpraševanja po nafti ni od nikoder in le s težavo bi se ta povzpela na enako raven kot je bila pred trenutno krizo. OPEC bo moral še tesneje sodelovati z ostalimi državami, ki izvažajo nafto, med katerimi je tudi Rusija. S slednjo so prav v letošnjem letu že zanetili spor, to pa je še dodatno znižalo ceno nafte.

OPEC že lansko leto ni dosegel željene porabe nafte. Letos se je ta še zmanjšala, slabe pa so tudi napovedi za naslednje leto. FOTO: AFP
OPEC že lansko leto ni dosegel željene porabe nafte. Letos se je ta še zmanjšala, slabe pa so tudi napovedi za naslednje leto. FOTO: AFP
»Vodenje OPEC-a bo v prihodnje le še bolj zahtevno, saj bo povpraševanje po nafti padalo, proizvodnja izven OPEC-a pa bo naraščala,« pravi vodja raziskav pri OPEC-u med leti 2006 in 2013 Hasan Qabazard.
 

Drugačne želje porabnikov


Pri OPEC-u se že zavedajo, da so pretekli šoki in spremembe na naftnem trgu hkrati že korenito spremenile nakupovalne navade kupcev. Glavna trenutna skrb je tehnološki napredek, še posebej na področju baterij, proizvodnja teh pa je edino, kar bi lahko (začasno) povečalo povpraševanje.

Že lansko leto ni bilo več takšno kot si ga je želel OPEC. Za leto 2019 so namreč napovedali porabo 101 milijonov sodov na dan, medtem ko končna poraba ni dosegla 100 milijonov sodčkov na dan. Letošnja karantena in prizemljena letala pa so porabo še dodatno zmanjšale in tako se ocenjuje, da bo letos porabljenih zgolj 91 milijonov sodčkov na dan. Tudi naslednje leto - po vseh napovedih - ne bo rožnato za OPEC, saj naj bi poraba ostala pod številkami iz leta 2019.

Več iz rubrike