Japonski zdravstveni sistem si po novem želi ves svet

Japonska je ena tistih držav, ki se je nadvse uspešno soočila z novim koronavirusom. Zdaj si večina strokovnjakov in odločevalcev želi japonskega sistema.
Fotografija: Vseh 126 milijonov Japoncev je v zdravstvu deležna enake obravnave, vsi pa imajo tudi enakovreden dostop do vseh zdravstvenih posegov. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Vseh 126 milijonov Japoncev je v zdravstvu deležna enake obravnave, vsi pa imajo tudi enakovreden dostop do vseh zdravstvenih posegov. FOTO: Issei Kato/Reuters

Japonska je v elitni skupini držav, ki se je uspešno zoperstavila novemu koronavirusu, številni opazovalci pa se zdaj sprašujejo kako jim je to uspelo. Med razlage spada tudi njihov način življenja; Japonci se na primer, namesto rokovanja poslužujejo predklonov. A vendar je glavni razlog za uspeh japonski univerzalni zdravstveni sistem, ki se je uveljavil pred več kot 60 leti.
 

Enakost zdravstva


Vseh 126 milijonov Japoncev je v zdravstvu deležna enake obravnave, vsi pa imajo tudi enakovreden dostop do vseh zdravstvenih posegov, piše Forbes. Država ima vpeljanega enega izmed najboljših sistemov zdravstva na svetu in pa populacijo, ki dosega največje svetovne starosti, pri tem pa tudi ostajajo zdravi. Zdravstveni uspehi Japonske so znani že dalj časa, nedaven uspeh pri nadzoru koronavirusa v državi pa je ključen razlog zakaj si vse več držav po svetu želi doma vpeljati ravno japonski zdravstveni sistem.


 

Japonska pripravljena deliti svoje znanje


Številne države zdaj gledajo v smeri Japonske in si po njihovem vzoru oblikujejo rešitve za prihodnost. Spodbudna je informacija, da je hkrati tudi Japonska pripravljena pomagati drugim državam in izboljšati svetovne zdravstvene sisteme. Zagovornik in mednarodni predstavnik japonskega zdravstvenega sistema je dr. Kondo Tatsuya, sicer direktor japonske promocijske institucije Medical Excellence JAPAN (MEJ). Institucija sodeluje s številnimi japonskimi organizacijami, ki delajo na inovacijah in dobrih zdravstvenih praksah, cilj česar je soočanje s kompleksnimi javno-zdravstvenimi izzivi, med katere zagotovo spada trenutna pandemija.
 

Velik obseg uporabe tehnologije japonski populaciji prinaša dolgotrajno življenje, ki presega tradicionalne načine dela v bolnišnicah. FOTO: Issei Kato/Reuters
Velik obseg uporabe tehnologije japonski populaciji prinaša dolgotrajno življenje, ki presega tradicionalne načine dela v bolnišnicah. FOTO: Issei Kato/Reuters
Digitalizacija zdravstva


Bolnišnice in inštituti so že pred pojavom koronavirusa razvile varovalke, ki svojim obiskovalcem razberejo biometrične podatke. Na ta način nedovoljene osebe nimajo vstopa v zgradbo, hkrati pa se tehnologija uporablja tudi pri preprečevanju izhoda dementnim osebam. Nekatere japonske inštitucije tako niso imele niti enega samega primera okužbe z novim koronavirusom. V veliki meri je bila v uporabi tehnologija preverjanja obrazov, ki je povezana z bazo zaposlenih, pacientov in obiskovalcev.

Zaposleni zraven tega uporabljajo še ostale futuristične tehnologije, kot so očala za virutalno resničnost; s temi številne dementne ljudi popeljejo v preteklost ali pa umirijo razburjene posameznike. Ravno velik obseg uporabe tehnologije japonski populaciji prinaša dolgotrajno življenje, ki presega tradicionalne načine dela v bolnišnicah.

V tem pogledu je Japonska izrazito unikatna, saj s pomočjo tehnologije izboljšuje zadovoljstvo pacientov, zaposlenih, obenem pa izboljšuje še sam proces zdravljenja. Zadnje obdobje se prakse iz Japonske vse bolj želi vpeljati tudi v ostale države, ki si tako želijo postati bolj odporne na zdravstvene izzive.

Več iz rubrike