Svet pred tempirano bombo stečajev

Vlade po vsem svetu se trudijo sprejemati ukrepe za pomoč podjetjem, prizadetim zaradi širjenja novega koronavirusa, vendar pa se svet sooča s tempirano bomo stečajev.
Fotografija: »Covid-19 je povzročil tempirano bombo,« opozarja poročiloFOTO: Andrew Angelov / Shutterstock
Odpri galerijo
»Covid-19 je povzročil tempirano bombo,« opozarja poročiloFOTO: Andrew Angelov / Shutterstock

Število podjetij, ki jim grozi stečaj, se je povečalo za tretjino, kaže študija skupine kreditnega zavarovanja Euler Hermes.

»Covid-19 je povzročil tempirano bombo,« opozarja poročilo, ki predvideva, da se bo število stečajev med letoma 2019 in 2021 povečalo za 35 odstotkov.Zavarovalna skupina je še izračunala, da bo kazalnik insolvenstnosti poskočil na najvišjo raven po letu 2009, ko je svet zajela globalna finančna kriza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ stečajev med vodilnimi gospodarstvi pričakujejo v ZDA, kjer naj bi se število do leta 2021 povečalo za 57 odstotkov.

V Braziliji naj bi jih bilo za 45 odstotkov več, v Veliki Britaniji za 43 odstotkov in v Španiji za 41 odstotkov več. Predvidevajo, da se bo število stečajev na Kitajskem, kjer je novi koronavirus izbruhnil najprej, povečalo za 20 odstotkov, piše STA.

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.