Trump z milijoni dolarjev donacij brez sramu gradi zasebni imperij

Več milijonov dolarjev donacij za letošnjo predsedniško kampanijo je Donald Trump usmeril v svoje posle in bajno zaslužil, piše Forbes.
Fotografija: Donald Trump sicer svojo kampanijo gradi na poštenih ameriških vrednotah, vendar pa je njegovo ozadje drugačno. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump sicer svojo kampanijo gradi na poštenih ameriških vrednotah, vendar pa je njegovo ozadje drugačno. FOTO: Leah Millis/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump drugi predsedniški kampaniji še ni namenil pretirane vsote denarja. Je pa precejšen del denarja, ki so ga njegovi donatorji namenili kampaniji končal na računih Trumpovih zasebnih podjetij, izpostavlja Forbes.
 

Preusmerjenih skoraj sedem milijonov dolarjev


Zasebna podjetja predsednika so kampaniji izstavili račun za hrano, prenočišča in najeme prostorov v višini 2,2 milijona dolarjev. Tako so se donacije Trumpu spremenile v njegov dohodek; v to pa je upoštevan zgolj denar, ki se preteka skozi Trumpovo kapanijo.Trumpov stroj za ponovno izvolitev je sestavljen tudi iz dveh odborov republikanske stranke, ki zbira denar zanj. Odkar je prevzel mesto predsednika sta oba odbora (eden se imenuje Trump Victory, drugi pa Trump Make America Great Again Committee) v zasebna podjetja predsednika usmerila 2,3 milijonov dolarjev, razkrivajo dokumenti državne volilne komisije.

Svoj delež denarja je v Trumpova zasebna podjetja usmerila tudi sama republikanska stranka, ki je Trumpu donirala 2,4 milijona dolarjev. Trump je tako v času predsedovanja samo z donacijami zaslužil kar 6,9 milijonov dolarjev.
 

»Dobičkonosni« so tudi manjši predsednikovi posli


Trump je v zadnjem odbodju na račun kampanije za nove volitve zaslužil ogromne vsote denarja. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Trump je v zadnjem odbodju na račun kampanije za nove volitve zaslužil ogromne vsote denarja. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Znano je, da so za velika podjetja izredno pomembni tudi manjši zneski in končen seštevek. Tako kot so za Donalda Trumpa bile leta 2016 pomembne manjhne zvezne države, ki so prinesle zmago, so tudi v primeru zasebnih podjetij mala podjetja tista, ki so zanj izredno dobičknosna.

Predsednik Trump je v Miamiju lastnik golf kluba Trump National Doral, ki je še leta 2017 izkazoval padec dohodkov in dobička. Že naslednje leto pa je skozi omenjen golf klub pretekla ogromna količina denarja republikanske stranke, ki je vplivala na rekorden dobiček kluba, v višini 9,7 milijonov dolarjev.

Zdaj je republikanska stranka reden gost trumpovega golf kluba. Lansko leto je tam porabila 255 tisoč dolarjev, samo januarja letos pa še dodatnih 510 tisoč. Skupno je Trump National Doral na tak način od republikanske stranke dobil 1,4 milijona dolarjev, odkar je postal predsednik.

Več iz rubrike