Prestrašeni turisti množično zapuščajo Hrvaško

Nizozemski turisti bodo poletne počitnice nadaljevali v sosednjih državah, da jim po vrnitvi na Nizozemsko ne treba v karanteno.
Fotografija: Julija do danes je na Hrvaško prispelo 45.555 nizozemskih turistov, ki so ustvarili 243.327 nočitev. FOTO: Tero Vesalainen / Shutterstock
Odpri galerijo
Julija do danes je na Hrvaško prispelo 45.555 nizozemskih turistov, ki so ustvarili 243.327 nočitev. FOTO: Tero Vesalainen / Shutterstock

Potem ko je nizozemska vlada zaradi vse višjega števila okužb z novim koronavirusom Hrvaško uvrstila na oranžni seznam držav, so nizozemski turisti, ki dopustujejo v kampih v Istri, še pred polnočjo množično začeli zapuščati državo, poroča časnik Jutarnji list.

»Precej nizozemskih turistov je odšlo sinoči, v večjem številu pa so odpovedane rezervacije za naslednje obdobje. Udarec je občutila vsa hrvaška turistična industrija, saj so se Nizozemci počasi začeli vračati v začetku julija in za ta konec tedna napovedali prvi prihod večjih skupin,« je dejal direktor hrvaške zveze kampov Adriano Palman.

Julija do danes je na Hrvaško prispelo 45.555 nizozemskih turistov, ki so ustvarili 243.327 nočitev, kar je 57 odstotkov prihodov in 60 odstotkov nočitev v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta. Lani so nizozemski turisti v poletni sezoni ustvarili 496.099 prihodov in 2.988.639 nočitev, je dejal Palman.



Medtem ko jih je veliko odšlo, so se nekateri zvesti nizozemski turisti odločili za ostek na Hrvaškem.

»Da, vemo za priporočila naše vlade, vendar jih ne bomo poslušali. Ostali bomo na Hrvaškem in po potrebi, ko se vrnemo na Nizozemsko, spoštovali samoizolacijo. Poletja v Istri preživljamo že 21 let in zdaj nas nič ne bo odgnalo. Nameravamo ostati in uživati, ne glede na odločitve naše vlade,« sta za časnik povedala nizozemska turista Fred in Elisabeth, ki sta se ponovno odločila preživeti počitnice v kampu Stupice na jugu Istre v Premanturi.

Hrvaška zveza kampiranja je apelirala na ministrstvo za zunanje zadeve in predsednika vlade, naj poskušajo Nizozemsko prepričati, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bi epidemijo postavili pod nadzor, je še zapisal Jutarnji list.

»Ostalo je le majhno število gostov. Še bolj nas skrbi množična odpoved rezervacij za avgust s tega trga,« je dejala Manuela Kraljević, direktorica prodaje Arena Hospitality Group in dodala, da je bilo v Istri včeraj 12 tisoč nizozemskih turistov, od skupno 23 tisoč le-teh na Hrvaškem.
 

Več iz rubrike

Komentarji: