Ljubljančani in Štajerci veselo na Obalo, Primorci bežijo na Gorenjsko

V prvem mesecu uporabe turističnih bonov, od 19. junija do 19. julija, je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: Lombar Tomi
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: Lombar Tomi

Skupno je turistične bone doslej unovčilo 130.000 upravičencev, kar pomeni, da nekateri bon izkoristijo v več delih - takšnih je bilo doslej okoli 40 odstotkov upravičencev. V povprečju je izkoriščen bon v višini 140 evrov.

Največ bonov je bilo izkoriščenih v poletnih turističnih destinacijah - na Obali, na Gorenjskem in v Posočju, tudi v termah. Med občinami izstopajo Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek.

Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Največ bonov je bilo doslej unovčenih v hotelih Histrion (za okoli 290.000 evrov), Sotelia (za okoli 230.000 evrov) in Delfin (za okoli 260.000 evrov) ter v kampu v Ankaranu (za okoli 170.000 evrov).Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna. Povprečna starost upravičenca, ki je doslej bon izkoristil, je nekaj manj kot 40 let. Povprečna starost osebe, ki bon prenese na drugega upravičenca (ta ga mora nato izkoristiti v enem delu), je 63,5 leta.

Prebivalci Ljubljane in Maribora so bone najpogosteje izkoristili na Obali, prebivalci Kopra pa na Gorenjskem.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

Komentarji: