Ljubljanski hoteli prazni - ne pomagajo niti turistični boni

Medtem ko so nekateri hoteli v Ljubljani po epidemiji covida-19 še kar zaprti, v drugih sprejemajo goste, a je zasedenost nizka.
Fotografija: Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je v začetku julija ocenil, da bo turistična panoga rezultate iz leta 2019 dosegla šele leta 2024. FOTO: Lombar Tomi
Odpri galerijo
Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je v začetku julija ocenil, da bo turistična panoga rezultate iz leta 2019 dosegla šele leta 2024. FOTO: Lombar Tomi

Ljubljanski hotel Radisson Blu Plaza je vrata odprl 1. junija. »Trenutna zasedenost je med 20 in 50 odstotki,« so povedali za STA. V preteklem mesecu so pri njih prednjačili gostje iz Nemčije, Avstrije ter Slovenije, slednji so tudi unovčevali turistične bone.

Pri poslovanju sicer, kot so navedli, sledijo smernicam Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter smernicam in navodilom skupine Radisson.

Tudi M Hotel je vrata odprl 1. junija in je bil v šestem letošnjem mesecu 13-odstotno zaseden. »Večina gostov je bila tujcev, ki so tu poslovno, nekaj malega pa je tudi tranzitnih gostov, ki v Ljubljani prenočijo na poti na morje,« so zapisali.

S turistični boni je bilo pri njih opravljenih nekaj rezervacij in plačil, a le malo in še to le v delnih zneskih za kakšen dan. »To je bolj kot ne kapljica v morje. Ljubljanskih hotelov ti boni na žalost ne bodo rešili, saj je več kot 95 odstotkov naših gostov tujcev,« so pojasnili.M Hotel sicer obratuje normalno, čeprav z zelo omejenim številom zaposlenih. »Poskušamo ohranjati vsa delovna mesta, tako da za zaposlene koristimo čakanje na delo in skrajšan delovnik,« so navedli.

Konkretno gostom denimo ponujajo le postrežen zajtrk, kosila in večerje pa pripravljajo le ob vnaprej napovedanih skupinah. Povečali so pogostost čiščenja bolj izpostavljenih točk, kot so dvigala, restavracija in recepcija. Goste tudi spodbujajo, naj jim svoje podatke sporočijo vnaprej, saj je tako postopek prijave v hotelu občutno hitrejši in se manj časa zadržujejo v recepciji.
Večina ljubljanskih hotelov ostaja zaprtih. FOTO: Voranc Vogel
Večina ljubljanskih hotelov ostaja zaprtih. FOTO: Voranc Vogel

»Predvsem pa sledimo vsem smernicam NIJZ in tudi goste obveščamo o vseh preventivnih ukrepih v hotelu,« so dodali.

Hoteli po vsej Sloveniji so morali zaradi epidemije covida-19 sredi marca zapreti vrata. Manjši so lahko goste ponovno začeli sprejemati sredi maja, večji pa v začetku junija. A so številni opozarjali, da bo za odpiranje ključno predvsem število gostov. Nekateri ljubljanski hoteli, denimo Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, so še vedno zaprti. Nekateri manjši hoteli bi lahko -po oceni strokovnjakov - ostali zaprti do konca leta.


Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je v začetku julija ocenil, da bo turistična panoga rezultate iz leta 2019 dosegla šele leta 2024. Dokaj normalno naj bi hoteli začeli ponovno poslovati šele v drugi polovici prihodnjega leta, pa še to le v primeru vzpostavljenih letalskih povezav.

Medtem ko bodo zlasti hotelom na Obali in v zdraviliških krajih v veliko pomoč turistični boni, ki jih je vlada kot obliko pomoči panogi po epidemiji dodelila vsem prebivalcem Slovenije, pa bodo predvidoma povsem na repu pri koriščenju mestni hoteli, kot so tisti v Ljubljani in Mariboru, ter hoteli v izrazito mednarodnih destinacijah, kot sta Bled in Postojna.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: