V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.
Fotografija: FOTO: Regent Tadej
Odpri galerijo
FOTO: Regent Tadej

Kot je za STA povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch, so se rezervacije junija kar odprle, čeprav še vedno lahko govorijo le o okoli 35-odstotni povprečni zasedenosti nočitvenih zmogljivosti. Med gosti je bilo na Pohorju okoli 80 odstotkov takih, ki so unovčili turistične bone, v glampingih 60 odstotkov, medtem ko je bilo v mestnih hotelih takih le deset odstotkov.

Napovedi za julij so predvsem zaradi nejasnosti glede razmer v sosednjih državah in prestavljanja držav iz zelenega na rumeni seznam ali obratno negotove. Gre predvsem za hrvaške goste, ki so rezervirane nočitve v mestnih hotelih na veliko začeli preklicevati.

»Pohorski hoteli in druge zmogljivosti na tem območju bodo julija in avgusta dobro zasedeni. Med takimi je recimo čokoladna vas z 80-odstotno zasedenostjo, edini večji odprti hotel na Pohorju Bellevue pa je zaseden skoraj 50-odstotno. Tudi v manjšem hotelu Tisa so junija beležili že kar nekaj obiska, okoli 30 rezervacij tudi s turističnimi boni,« je dejala direktorica mariborskega zavoda za turizem.Povpraševanje po Pohorju torej je, večja težava je po njenem v tem, da trenutno zaradi že dalj časa negotovih razmer nekateri hoteli na in pod Pohorjem sploh niso odprti. Terme Maribor tako še vedno niso odprle Habakuka, tako pa naj bi bilo vsaj še do konca leta. Medtem je hotel Arena, za katerega DUTB še vedno išče novega lastnika, nedavno prevzel novi najemnik in že vabi goste. Povpraševanja je kar nekaj tudi v manjših zmogljivostih in kočah.

V Termah Ptuj pa za letošnje poletje trenutno beležijo med 70- in 90-odstotno zasedenost, pri čemer naj bi pričakovano največji delež predstavljali domači gosti, ki seveda deloma koristijo turistične bone. Med tujimi gosti jih bo največ iz Avstrije, Češke in Nemčije.


Kot so povedali v Savi Turizmu, katere del so ptujske terme, so gostje letos še posebej navdušeni nad novim naseljem mobilnih hišic, precej jih zanima tudi štirizvezdični hotel Primus z wellnesom ter vodni park.
FOTO: Vidic Leon
FOTO: Vidic Leon

Tudi sicer v vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts, kamor sodijo še Sava Hoteli Bled, Terme 3000, Zdravilišče Radenci ter njihovi obalni hoteli, od konca junija beležijo dobro dinamiko rezervacij. Nekateri hoteli so bili zadnji vikend junija že polno zasedeni, zelo dobro je tudi povpraševanje za julij in avgust.

Kot še dodajajo, gostje povprašujejo predvsem po bivanju v individualnih nastanitvah, hotelih višje kategorije, aktivnostih v naravi, zanima jih raziskovanje okolice. Tudi vodni parki in wellnessi so poleti aktualni. »Obisk ni nič nižji, razlog je tudi v tem, da smo poskrbeli za varnost, upoštevamo vsa higienska priporočila, še več, za maksimalno varnost gostov in zaposlenih smo uvedli še dodatne ukrepe higiene in zaščite,« še dodajajo v Sava Turizmu.


Zreški Unitur pa v prvih dneh julija na Rogli in Termah Zreče skupaj beleži 80-odstotno zasedenost, kar je več kot v enakem obdobju lani. Kot so ob tem poudarili za STA, izdaja turističnih bonov zagotovo pozitivno vpliva na povpraševanja in rezervacije tudi pri njih, število koristnikov bonov pa se iz dneva v dan povečuje.

Glede na trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji in sosednjih državah pri njih pričakovano največ nočitev zaenkrat ustvarjajo slovenski gostje, enako velja tudi za rezervacije v naslednjih tednih, ko pričakujejo nadaljnjo rast števila nočitev.
»Ocenjujemo, da bomo v poletnih mesecih celo nekoliko presegli lansko zasedenost naših namestitvenih objektov, ki je bila lani v mesecu juliju in avgustu okoli 70-odstotna,« pravijo v Uniturju, kjer so zadovoljni tudi s številom dnevnih kopalcev. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih inštitucij je število vstopov v kopališče sicer močno omejeno, zato se občasno lahko zgodi, da vstop v termalni kompleks ni mogoč ali pa je potrebno za vstop nekoliko počakati.

Več iz rubrike

Komentarji: