V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.
Fotografija: Piran. FOTO: Zrnec Primož
Odpri galerijo
Piran. FOTO: Zrnec Primož

Zasedenost odprtih hotelov v občini Piran je bila minuli konec tedna 96-odstotna, so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

Od petka do nedelje so hotelirji zabeležili 8600 nočitev, kar je sicer 15 odstotkov manj kot lani, a mnogo obetavnejše kot pretekli mesec. Če so v prejšnjih letih v Portorožu in Piranu prevladovali tuji gostje, so večino - 65 odstotkov - tokrat ustvarili slovenski gostje. Ti so v primerjavi z lani ustvarili za 150 odstotkov več nočitev. Med tujimi gosti pa je bilo največ Avstrijcev, Nemcev in Madžarov.V celem juniju so v hotelih občine Piran zabeležili dobrih 50.000 nočitev, kar je 65 odstotkov manj kot junija lani. Dve tretjini nočitev so ustvarili domači gostje, ki pa jih je bilo kljub vsemu za sedem odstotkov manj kot lani. Nočitev tujih gostov pa je bilo po podatkih turističnega združenja v primerjavi z lani za 84 odstotkov manj.

Pri tem podatkov sicer ne gre pozabiti, da je marsikateri portoroški hoteli svoja vrata spet odprl šele v drugi polovici junija.

Vpliv epidemije covida-19 je razviden tudi iz primerjave rezultatov za prvo polletje. V prvih šestih mesecih 2020 so tako v hotelih piranske občine zabeležili 152.500 nočitev, kar je 70 odstotkov manj kot leto prej. Domači gostje so pri tem ustvarili 54 odstotkov vseh nočitev. V primerjavi z letom 2019 je bilo domačih nočitev 54 odstotkov manj, tujih pa 80 odstotkov manj.


V Turističnem združenju Portorož sicer pričakujejo, da se bo skupna slika za junij nekoliko izboljšala, ko bodo dobili še podatke za zasebne nastanitve.

Zato pa v najbolj turistični slovenski občini po minulem vikendu pričakujejo zelo dobro zasedenost tudi v nadaljevanju sezone. Kot so navedli, hoteli trenutno zaradi velikega povpraševanja dosegajo celo višje cene kot lani. Zanimanje za koriščenje turističnih bonov je medtem izjemno.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: