Kako, kje, kdaj... namerava večina Slovencev unovčiti turistične bone

Dobra polovica, natančneje 52 odstotkov Slovencev, namerava glavnino poletnega dopusta preživeti v Sloveniji, kaže raziskava Slovenske turistične organizacije (STO). 32 odstotkov jih bo glavni del dopusta preživelo v tujini, 16 odstotkov pa jih ne bo šlo na dopust.
Fotografija: Učinek turističnih bonov je opazen, saj 33 odstotkov anketiranih pravi, da so glavni povod za dopust v Sloveniji. FOTO: Artfully79 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Učinek turističnih bonov je opazen, saj 33 odstotkov anketiranih pravi, da so glavni povod za dopust v Sloveniji. FOTO: Artfully79 Getty Images/istockphoto

STO je z raziskavo ugotavljala potovalne namere domačih gostov za letošnjo poletno sezono. Pri tem ugotavlja, da bo 41 odstotkov Slovencev, ki bodo glavnino dopusta preživeli v Sloveniji, odšlo na več krajših oddihov, četrtina na en krajši oddih, petina si bo privoščila kombinacijo obojega. Skoraj polovica namerava dopustovati ob morju (49 odstotkov), sledijo tisti, ki bodo dopustovali v termah (37 odstotkov) in v gorah (36 odstotkov).

Za dopustovanje v Sloveniji so se anketiranci odločili, ker bodo prejeli vrednostni bon (42 odstotkov), ker se v Sloveniji počutijo varno (41 odstotkov) ter zaradi naravnih lepot (41 odstotkov). Izpostavili so tudi priljubljene destinacije, kamor se radi vračajo, ter bližino in enostavno dostopnost počitniških destinacij. Na oddihu najpogosteje načrtujejo aktivnosti, ki so povezane z naravo, rekreacijo ter morjem.Na glavnem poletnem dopustu bo tretjina prenočevala v zasebnih sobah, apartmajih ali hišah, 15 odstotkov jih bo bivalo v hotelu, ki je del hotelske verige, 12 odstotkov pa v kampu. Največ vprašanih kot varno namestitev ocenjuje zasebne sobe, hiše oz. apartmaje (64 odstotkov), turistične kmetije (52 odstotkov), glampinge z lastno toaleto oz. kopalnico (41 odstotkov) ter male butične hotele (37 odstotkov). Približno četrtina anketiranih z vidika varnosti ne vidi razlik med nastanitvenimi obrati.
Več kot tretjina Slovencv bo dopustovalo v termah. FOTO: Eržen Jure]
Več kot tretjina Slovencv bo dopustovalo v termah. FOTO: Eržen Jure]

Rezervacijo si večina namerava urediti do en mesec vnaprej ali pa v zadnjem hipu, 72 odstotkov vprašanih pa pravi, da bodo rezervacijo uredili neposredno pri ponudniku.

Glede na poročanje anketirancev o potrošnji na zadnjem dopustu, ki so ga preživeli v Sloveniji, kaže, da so anketiranci za letošnji glavni dopust v Sloveniji pripravljeni potrošiti približno enako za nastanitev ter več za kulinariko in kulturo. Za nastanitev v Sloveniji bi tako v povprečju odšteli do 38 evrov na noč, za obrok v gostinskih lokalih do 23 evrov, za kulturo oz. zabavo pa do 13 evrov na dan.


Med tistimi, ki bodo letos dopustovali, namerava vrednostne bone unovčiti 94 odstotkov vprašanih. Učinek turističnih bonov je opazen, saj 33 odstotkov anketiranih pravi, da so glavni povod za dopust v Sloveniji, za 36 odstotkov pa so razlog za dodaten oddih. Petina bo zaradi bonov svoje počitnice podaljšala, četrtina pa bo na počitnicah potrošila več kot sicer.
Veliko Slovencev dopust preživi v gorah. FOTO. Š Dominic Ebenbichler / Reuters
Veliko Slovencev dopust preživi v gorah. FOTO. Š Dominic Ebenbichler / Reuters

Raziskava je pokazala še, da je med Slovenci indeks strahu pred okužbo s covidom-19 razmeroma nizek, saj se polovica vprašanih okužbe ne boji. Vseeno pa so vprašani dobro seznanjeni z novimi higienskimi standardi. Največji delež vprašanih meni, da se okužbi s covidom-19 na dopustu lahko izognejo s skrbjo za čistočo in higieno v nastanitvenih objektih, izogibanjem množicam, skrbjo za čistočo in higieno v gostinskih obratih in upoštevanjem varnostne razdalje.

Med tistimi, ki ne bodo dopustovali, so med poglavitnimi razlogi predvsem pomanjkanje finančnih sredstev, kar je navedlo 34 odstotkov vprašanih, poraba sredstev za druge dobrine (26 odstotkov) ter skrb za varnost in zdravje (23 odstotkov). Zaradi zaprtja mej ne bo dopustovala približno desetina vprašanih.

Več iz rubrike