Cena zlata in srebra na najvišji točki v devetih oziroma šestih letih

Cene plemenitih kovin obnavljajo večletne najvišje vrednosti.
Fotografija: Tudi sredstva skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF) so na vrhuncu. FOTO: REUTERS / Lisi Niesner
Odpri galerijo
Tudi sredstva skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF) so na vrhuncu. FOTO: REUTERS / Lisi Niesner

Cena zlata je v torek, 21. julija, v začetku dneva dosegla 1.865,35 dolarja za unčo (najvišja vrednost od 9. septembra 2011), cena srebra pa se je dvignila na 22,81 dolarja za unčo – najvišje od začetka leta 2014. V primerjavi z zaključkom trgovanja v ponedeljek je bila rast skoraj 7-odstotna.

Hitra rast vrednosti teh plemenitih kovin je v veliki meri posledica pozornosti vlagateljev do ohranitve premoženja na podlagi novega vala pandemije koronavirusa - bojijo se namreč še večje upočasnitve gospodarske rasti.Po mnenju analitikov cene podpirajo tudi denarne in davčne spodbude vodilnih finančnih regulatorjev. Potem ko so se voditelji EU odločili, da bodo ustanovili sklad za podporo gospodarstvu, se je krepitev trga plemenitih kovin - povečla. Poleg tega udeleženci na trgu pričakujejo pozitiven impulz od ameriškega kongresa, kjer se razpravlja o novih ukrepih državne podpore prebivalstvu.

Tudi sredstva skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF) so na vrhuncu. Po oceni strokovnjakov je priliv vlagateljev v ETF s fizičnim shranjevanjem srebra od začetka leta znašal 35 odstotkov, v sklade zlata pa 26 odstotkov.
 

Več iz rubrike

Komentarji: