Umazani posli najbogatejšega zemljana

Ustanovitelji številnih startupov so spregovorili o tem, kako je dostopal do zaupnih informacij, da bi lansiral podobne izdelke.
Fotografija: Pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. FOTO: fizkes / Shutterstock
Odpri galerijo
Pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. FOTO: fizkes / Shutterstock

Novinarji The Wall Street Journala so izvedli preiskavo in ugotovili, da je podjetje Amazon investiralo v startup podjetja, nato pa ukradlo njihove poslovne ideje in razvilo konkurenčne izdelke. Kot so povedali ustanovitelji številnih startup podjetij, je Amazon ravnal vedno po isti shemi: pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. Najpogosteje so trg zapuščali startupi, ki niso mogli konkurirati velikanu, kot je Amazon.

Daniela Braga, ustanoviteljica in izvršna direktorica podatkovne platforme za umetno inteligenco DefinedCrowd, je spregovorila o svoji neprijetni izkušnji z Amazonom. Pred štirimi leti je Amazonov sklad tveganega kapitala investiral v njen startup v Seattlu in dobil dostop do zaupnih informacij podjetja. Leta 2020 je Amazon lansiral A2I, produkt, ki temelji na umetni inteligenci, za katerega Braga pravi, da je kopija ene glavnih ponudb DefinedCrowd.Še ena zgodba izmed mnogih. Leta 2010 je Amazon investiral v LivingSocial, spletno stran za vsakodnevne posle. Pograbil je 30-odstotni delež, poroča WSJ. Nekdanji direktorji LivingSocial so dejali, da je Amazon zahteval dostop do vseh podatkov. Kmalu zatem je vodstvo LivingSociala od kupcev izvedelo, da jim Amazon ponuja cenejšo in izboljšano različico njihove ponudbe.
To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. FOTO: Shutterstock
To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. FOTO: Shutterstock

Amazon sicer zanika, da bi zaupne podatke podjetij uporabljal za ustvarjanje konkurenčnih izdelkov. »Na žalost bodo vedno obstajali taki, ki se pritožujejo in ne gradijo,« je dejal Drew Herdener, predstavnik Amazona. »Vsak pravni spor glede lastništva intelektualne lastnine je pošteno rešen na sodišču,« je dodal.

To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. Gre za absolutno nasprotje navedene politike poslovanja družbe, pravijo jezni oškodovanci. 
 

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

aktualno

Še nedavno metropola, danes vse bližje mestu duhov

Lastniki nepremičnin brez najemnin, poslovne stavbe in nekdanji turistični magneti – prazni. Na sto tisoče Newyorčanov je zaradi koronske krize zapustilo - sicer nabito poln - New York.

Komentarji: