Umazani posli najbogatejšega zemljana

Ustanovitelji številnih startupov so spregovorili o tem, kako je dostopal do zaupnih informacij, da bi lansiral podobne izdelke.
Fotografija: Pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. FOTO: fizkes / Shutterstock
Odpri galerijo
Pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. FOTO: fizkes / Shutterstock

Novinarji The Wall Street Journala so izvedli preiskavo in ugotovili, da je podjetje Amazon investiralo v startup podjetja, nato pa ukradlo njihove poslovne ideje in razvilo konkurenčne izdelke. Kot so povedali ustanovitelji številnih startup podjetij, je Amazon ravnal vedno po isti shemi: pogajal se je o naložbah ali kupoval delnice v podjetjih, nato pa, ko je dobil dostop do zaupnih informacij, uporabil ideje za zagon podobnih projektov. Najpogosteje so trg zapuščali startupi, ki niso mogli konkurirati velikanu, kot je Amazon.

Daniela Braga, ustanoviteljica in izvršna direktorica podatkovne platforme za umetno inteligenco DefinedCrowd, je spregovorila o svoji neprijetni izkušnji z Amazonom. Pred štirimi leti je Amazonov sklad tveganega kapitala investiral v njen startup v Seattlu in dobil dostop do zaupnih informacij podjetja. Leta 2020 je Amazon lansiral A2I, produkt, ki temelji na umetni inteligenci, za katerega Braga pravi, da je kopija ene glavnih ponudb DefinedCrowd.Še ena zgodba izmed mnogih. Leta 2010 je Amazon investiral v LivingSocial, spletno stran za vsakodnevne posle. Pograbil je 30-odstotni delež, poroča WSJ. Nekdanji direktorji LivingSocial so dejali, da je Amazon zahteval dostop do vseh podatkov. Kmalu zatem je vodstvo LivingSociala od kupcev izvedelo, da jim Amazon ponuja cenejšo in izboljšano različico njihove ponudbe.
To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. FOTO: Shutterstock
To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. FOTO: Shutterstock

Amazon sicer zanika, da bi zaupne podatke podjetij uporabljal za ustvarjanje konkurenčnih izdelkov. »Na žalost bodo vedno obstajali taki, ki se pritožujejo in ne gradijo,« je dejal Drew Herdener, predstavnik Amazona. »Vsak pravni spor glede lastništva intelektualne lastnine je pošteno rešen na sodišču,« je dodal.

To pomlad je več kot 20 zaposlenih v Amazonu razkrilo, da je podjetje podatke osebnih prodajalcev platforme uporabljalo za lastne namene - za razvoj konkurenčnih izdelkov. Gre za absolutno nasprotje navedene politike poslovanja družbe, pravijo jezni oškodovanci. 
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: