Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson načrtuje trgovinski sporazum z ZDA, ki bi lahko bistveno znižal zahtevan nivo pridelovanja hrane in varovanja okolja. FOTO: Nicholls Peter / REUTERS
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson načrtuje trgovinski sporazum z ZDA, ki bi lahko bistveno znižal zahtevan nivo pridelovanja hrane in varovanja okolja. FOTO: Nicholls Peter / REUTERS

Velika Britanija je iz EU izstopila, vendar zaenkrat še vedno traja prehodno obdobje. Že v prehodnem obdobju pa na otoku govorijo o povečanju nesoglasij med vlado, regulatorji in svetovnimi agrokemičnimi korporacijami.

Spletni porta Zerohedge piše, da je brexit vplival na porast kriminalnih aktivnosti. Zaradi slednjega trpi okolje in zdravje prebivalcev otoka, med drugim opozarjajo okoljevarstveniki v svojem zadnjem poročilu.
 

Dobiček pred zdravjem ljudi


Okoljevarstvenica dr. Rosemary Mason je v poročilu naslovljeno na britansko agencijo za okolje predvsem izpostavila, da dobiček svetovnih agrokemiskih korporacij plačuje okolje in prebivalstvo. Masonova je že januarja lani napisala odprto pismu direktorju Bayer CropScience Wernerju Baumannu. V pismu je jasno poudarila, da Bayer CropScience in pa Monsanto dojema kot kriminalne korporacije.V ozadju podjetij Bayer CropScience in Monstanto naj bi po prepričanju Masonove bili številni kriminalni posli, vseskozi pa je prisotna tudi dvoličnost. Tovrstne obtožbe so sicer stalnica za omenjeni podjetji, ki že več let kljubujeta protestnikom in aktivistom. Tako Bayeru, kot Monsantu, katerega lastnik je pravzaprav ravno slednji, se očita, da na prvo mesto dajeta dobiček, ki ima vselej prednost pred okoljem in zdravjem ljudi.
 

Past brexita

Bayeru in Monsantu, katerega lastnik je pravzaprav ravno slednji, se očita, da na prvo mesto dajeta dobiček, ki ima vselej prednost pred okoljem in zdravjem ljudi. FOTO: Odd Andersen/Afp
Bayeru in Monsantu, katerega lastnik je pravzaprav ravno slednji, se očita, da na prvo mesto dajeta dobiček, ki ima vselej prednost pred okoljem in zdravjem ljudi. FOTO: Odd Andersen/Afp

Masonova je v zadnjem poročilu izpostavila še dokaze, ki potrjujejo izumrtje številnih vrst žuželk in rastlin ravno zaradi uporabe kemijsko intenzivne agrikulture. Izrecno je omenila produkt Roundup, ki ga izdeluje Monsanto in Bayerov clothianidin, oba pa naj bi vplivala na uničenje velikega koralnega grebena. V veliki uporabi je še vedno glifosat in neonikotinoidi, zaradi česar umirajo živaljske vrste po celem svetu.

Dodatno grožnjo pa Veliki Britaniji zdaj prestavlja še dokončna izvedba brexita. Britanski premier Boris Johnson namreč načrtuje trgovinski sporazum z ZDA, ki bi lahko bistveno znižal zahtevan nivo pridelovanja hrane in varovanja okolja. Johnson je v svojem govoru o trgovanju po brexitu, dejansko pogosto izpostavljal trgovinske sporazume z državo čez lužo, medtem ko sporazumov z EU skorajda ni omenil. Ravno sodelovanje z EU pa je tisto, kar ohranja visoke ravni kakovosti pridelovanja hrane, opuščanje tega pa skrbi prebivalce otoka.
 

Porast kršitev

Tako Bayer CropScience kot Monsanto je Masonova označila kot kriminalni korporaciji. Sicer so protesti proti omenjenima podjetjema postali že stalnica. FOTO: Yves Herman/Reuters
Tako Bayer CropScience kot Monsanto je Masonova označila kot kriminalni korporaciji. Sicer so protesti proti omenjenima podjetjema postali že stalnica. FOTO: Yves Herman/Reuters

Masonova opozarja na nesoglasja ob brexitu med državnim oddelkom za okolje in ruralna območja, kemijskimi regulatorji in pa Bayerom. Zaradi trenutne britanske vlade, ki je naklonjena kemičnim podjetjem, si kmetovalci upajo uporabljati nekoliko več pesticidov, kot je sicer dovoljeno. Tako se že zdaj, pred dokončnim izstopom Britanije iz EU viša raven kriminalnih dejanj in niža kakovost pridelovanja hrane.

Številni trenutni politiki na otoku so najbolj naklonjeni podjetjem, s katerimi imajo okoljevarstveniki običajno polne roke dela. Dovolj ni le to, da trenutna vlada ne zmanjšuje pretirane uporabe pesticidov. Britanski vladi se hkrati očita tudi veliko izplačilo Bayeru, zaradi oškodovanja ob pandemiji koronavirusa; prejel naj bi kar do 600 milijonov funtov.

Več iz rubrike

aktualno

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.

aktualno

Takšno je stanje v EU in VB po Brexitu

23. junija 2021 je preteklo točno pet let, odkar so prebivalci Združenega kraljestva na referendumu glasovali za izstop iz Evropske Unije.

aktualno

Bill Gates s subvencioniranjem pomaga državam do ničelnih emisij

Gatesov sklad Breakthrough Energy Catalyst namerava investirati 15 milijard dolarjev v čiste tehnologije.

aktualno

V letu 2022 moramo biti pozorni na tri ključne kazalnike

Ameriški ekonomisti izpostavljajo tri ključne kazalnike za vpogled v stanje gospodarstva v letu 2022 - inflacija, stopnja delovne aktivnosti in realne plače.

Komentarji: